Sidor

fredag 24 juli 2015

I rymden får Verhoeven sin revansch

Paul Verhoeven följde upp utskällda floppen Showgirls (1996) med ett rymd pojkmatiné äventyr i Starship Troopers (1997). Filmen bygger på Robert A Heinleins kultförklarade roman från 1950-talet. Men detta betyder inte att den inte kännetecknas av Paul Verhoevens "värld".
Det är en satir över Amerika, över försvarsmakten och Robocop (1987)-mansuförfattaren Ed Neumeier är även med här och skrivit filmens manus.


Det är ju en slags framtidsvision, där människan lever i rymdens galaxer. För och bli medborgare så måste du ta värvning i armén och bli en slags legosoldat. Historiens hjälte , orädde Johnny Rico (Casper van diem) trotsar sina föräldrar som vill se honom utbilda sig till läkare.


Han och kärleken Carmen (Denise Richards) tar värvning i stället. De går dock skilda världar, hon till flygvapnet och han till markstrid.
Deras kärlek går i tu.
Ett krig bryter ut.



En jätte insekt hotar mänskligheten. "Krypen" har tagit död på flera miljoner och Johnny Rico slås av beskedet att hans familj och hans stad, Buenos Aires har fullständigt utplånats....
Man förklarar krig mot insekterna. Attackerna får inte den effekt medborgarna önskar. Det visar sig att motståndet är mycket tuffare än vad någon kunde tro.....
Försvarsministern byts ut och den nye deklarerar en ny stategi: vi kan inte bara försöka "döda alla", vi måste förstår den och komma in i deras huvud och få klarhet, hur den tänker"....




Ska villigt erkänna att länge negligerat den här filmen. Har inte brytt mig. Har bara trott att Starship troopers var en larvig , fjantig b-film som ännu bevisar hur lite rätt Paul Verhoeven gjorde efter Basic instinct (1992), men så fel jag hade!
Starship troopers är stundtals förtjusande science fiction, det finns lite likheter med Star Wars-filmerna, men allra mest har Verhoeven lyckats gör en egen krigsfilm (tänker faktiskt ibland på Kubricks Spartacus) med inslag av både sci /fi, skräck, action och high school drama/såpa. Triangeldramat mellan Rico, Carmen och Diaz (Dinah Meyer) går direkt in i hjärtat. Och Ricos öde är intressant. Han är den lovande talangen som begår ett allvarligt misstag. Förlorar drömmarna om karriär inom det militära. Men när kriget bryter ut, får han en ny chans. Och den här gången sviker han inte "laget"....


Det är våldsamt, blodigt och bitvis brutalt. Rymdmonstren ser ut som Aliens fast är inte lika skrämmande. Det går nog och läsa in mycket i den här filmen. Vi ser ungdomarna som rivaler och vill bli "Någon" och frigöra sig från sina föräldrar. De lockas till och bli Medborgare och bli Krigare. Hjältar.
Men vet de riktigt vad de säger ja till? Vet dem vad dem har gett sig in på?

En scen visar också hur Medborgarna blir överfallna insekterna. Bland medborgarna finns en kameraman. Han fortsätter filma trots att hans omgivning faller ner död. Och han tänker bokstavligen filma  sig till döds. Verhoevens svarta humor ser vi spår av från och till i den här filmen.

Filmen har fått några uppföljare, utan Paul Verhoevens inblandning i projekten.
I biroller ser vi Clancy Brown (Skjut för och döda), Michael Ironside (tv-serien V), Neil Patrick Harris (tv-serien How I met your mother) och Gary Buseys son, Jake Busey.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar