Sidor

onsdag 29 juli 2015

This is the end....

Intressant läsning i Svd (2015-07-13 "Tony har fått ro för ett ögonblick" , artikel skriven av Elias Björkman) om hur tv-serien Sopranos slutade egentligen.

http://www.svd.se/tony-sopranos-sista-lyckliga-ogonblick

Det finns ju några få sådana tv-ögonblick, som verkligen blev något annat än vad man tänkte sig. Twin Peaks hade också en avslutning som för många blev ett anti-klimax eller tja, ett enda frågetecken.... Vad hände egentligen? Vad var det man hade sett? Man blev ju inte klok på detta...
Så var det lite med Sopranos....
En hel vecka hade jag "laddat" inför "finalen", och så blev det som det blev. Familjen Sopranos samlas på en restaurang och Tony slänger in några mynt i lokalens jukebox och det spelas Journeys gamla hit Don´t stop belivin´och ganska snart svartnar det helt, och vi ser bara mörker i tv-rutan.
Vad var det om?

Elias Björkman gillar slutet på serien, han beskriver hela avsnittet (Made in America) i sin helhet. Seriens upphovsman, David Chase, har enligt Björkman under många år hävdat att det spelar ingen roll om Tony dör eller inte. Men som ni förstår så har det sedan juni 2007 (då avsnittet sändes i USA) spekulerats vilt om huruvida vi inte fick bevittna maffia-bossens död i "finalavsnittet".
New Yorkers Jonah Weiner tänker annorlunda.
Han ser istället hur avsnittet visar hur publiken har dött. Det vi ser är hur David Chase sammanför "vårt" perspektiv med Tonys. Chase har ledsnat på hur publiken under alla år sett Tony som deras alter ego och vill ha "rättvisa" genom och "döda honom".
Björkman väljer inte och ta sida.
Han noterar att slutet på en mästerlig serie visar en sak - Tony Soprano finner ro , om så i några minuter , samlad med sin familj på restaurang.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar