Sidor

lördag 4 juli 2015

Cruise gör sin livs roll i Stones krigsdrama


Ron Kovic (Tom Cruise) växer upp i Massapequa, Long island i New York under 50 och 60-talet.



Han drömmer om och bli soldat och tjäna sitt land. För honom blir det därför självklart att ta värvning i Vietnamkriget när skolan är över. Han har ledsnat på tristessen i farsans livsmedelsbutik. Och hans kärlek , Donna (Kyra Sedgwick från Singles), hon hänger ju ändå bara med den där Jed...


I Vietnam går det mesta snett, och Kovic kommer sedan tillbaka till sitt så kallad "älskade land", och han har tjänat sitt land, men vad fick han för det?
Han är förlamad från nacken till tårarna. Rullstolsbunden. Förtvivlad, arg, sviken och övergiven. "Jag blir aldrig hel igen och det måste jag leva med" , säger han till en kamrat. Han ser omvärlden segla fram. En kompis (Jerry Levine) från skolåren har blivit framgångsrik företagare och hyllar Den Amerikanska Drömmen. "Du måste jobba dig uppåt" osv. "Du får börja i kassan som alla andra och successivt tar du dig uppåt och en dag , vem vet , är du min kompanjon"....


Vietnam-veteranen Kovic möter sin skolkärlek, Donna igen. Åren ha gått och hon är nu stark
motståndare till kriget och stödjer studentrevolten och de svartas frigörelse och motståndskamp i USA. Kovic förändras radikalt. Han går från krigshetsare och blind patriot till en krigsmotståndare och högst kritisk mot regeringens "lögner".

Oliver Stones inspirerande och Oscars-belönade Född den fjärde juli (1989) känns överraskande och kanske dessvärre, bör man tillägga fortfarande aktuell.
Det var ju med lögner som USA tågade in Irak och Afghanistan , och det är ju liknande man gjorde i Vietnam. Tusentals unga män "köpte" propagandan och lockades av tanken att få tjäna sitt land, göra föräldrar och andra stolta och bli hjältar.

Stone visar i Ron Kovics fall hur krigsleken från barntiden utvecklades under tonåren, då han ville bli man och gjorde andra besvikna, när han inte höll måttet eller kunde "prestera" i skarpt läge. Han ville bli man. Och pojken bli bara man genom krig. Det är bara "fjantar" som är hemma med fru och barn. Men tänk om "fjanten" har rätt? Kriget är bara regeringens påhitt, och vansinne?


Tom Cruise gör sin livsroll i sin gestaltning av den smått vilsna Ron Kovic som så gärna vill vara ledaren, mannen och HJÄLTEN.  Det blir också lite småkul när marinsoldater (Tom Berenger) gör besök på hans skola för och "sälja in sig". De hyllar givetvis sig själva och hånar bland annat flygvapnet. Och det är ju inte lätt att inte tänka lite på Top Gun, då.


Regissören själv brukar av gammal vana förekomma i sina egna filmer. Här spelar han en tv-reporter på plats i Vietnam, en intervju som Ron Kovic ser från familjens teve. Stone vann också mycket välförtjänt en Oscar för Bästa regi med filmen. Filmens manus har han skrivit baserad på Ron Kovics egen biografi.
I filmen ser vi flera bekanta ansikten: Stephen Baldwin, Frank Whaley, Willem Dafeo och Jason Gedrick (Iron Eagle). Och ännu gång får vi ett kvitto på John Williams överväldigande filmmusik!
I september har Oliver Stones film Snowden amerikansk premiär med bland annat Clint Eastwoods son Scott i en av rollerna.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar