Sidor

fredag 14 augusti 2015

Mörka platser



BIO
DARK PLACES
Drama/ thriller
Premiär 14/8

Manus & regi: Gilles Paquet Brenner
(efter roman av Gillian Flynn)
Roller: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Christina Hendricks, Chloë Grace Moretz m fl
Från 15 år
Längd 1 timme 53 minuter

AT AT

Andra filmen som baseras på den framgångsrika och mycket läsvärda Gillian Flynns böcker, den första var förstås Gone Girl som i David Finchers händer blev en mycket sevärd och spännande thriller med många twists and turns.
Dark places är inte en lika stark bok men storyn är ungefär lika sökt (fast Flynn lyckas göra det nagelbitande och trovärdigt på något vis) och hade nog krävt ett både bättre manus och en bättre regissör för att, likt Gone girl, kunna bli något riktigt bra.



Theron, som är den enda, det enda, som gör filmen hyfsat sevärd, spelar en kvinna som går omkring och gömmer sig i keps, kort hår och sjaskiga kläder och lever på att vara känd som den enda överlevande i en massaker på hennes familj när hon var 8 år. Hennes bror, som hon pekade ut som den skyldige, sitter inne för livstid och när hon träffar en grupp människor i en klubb som kallar sig the kill club och som tror hennes bror är oskyldig börjar hon motvilligt hjälpa de att nysta mer i fallet.

Tyvärr händer inte så mycket mer än att Theron lunkar omkring och pratar med folk från det förflutna om vad som egentligen hände den där natten för 30 år sedan.
Det blir aldrig riktigt...någonting av det hela. Står mest liksom och stampar och även om det finns vissa hyfsat spännande inslag och, som sagt, en alltid självlysande och bra Theron, så lyfter filmen aldrig.



Den något långsökta storyn blir än mer lidande och drar ner upplevelsen när det övriga (manus, regi, ojämnt skådespeleri) inte riktigt funkar.  För mycket klyschor och lite slappt på det hela taget.

Mest tråkigt för Theron, som i och med hyllade Mad Max, fått ett nytt lyft i karriären, men hon får låta detta vara en parentes och visa i kommande projekt vilken bra och intressant skådis hon är.

Och Kansas City-födda Gillian Flynn får väl hoppas att hennes debut Sharp objects (Vassa egg) blir filmad av mer kompetenta människor än de ansvariga till Dark places...

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar