Sidor

söndag 17 april 2016

Det är vanskligt och se om filmer från uppväxten. Det som en gång betydde något och gav starka upplevelser, är idag något helt annat. Taylor Hackfords Blood in blood out (1993) är idag en film bara med klichéer och känns mest ganska ointressant. På 90-talet då det begav sig , var det en film jag berördes djupt av. Utanförskapet. Broderskapet och Gäng-bildningen.


Till och börja med är det en väldigt lång film, över 3 timmar och större delen av historien utspelar sig i hård fängelsemiljö. I ghettot "East Los" i början av 70-talet växer mexikanska blodsbröderna  Paco (Benjamin Bratt) och Cruz  (Jesse Borrego) upp.

Deras kusin Miklo (Damian Chapa) kämpar hela tiden med identitet. Han har ju "vit skinn" och måste hela tiden visa att han "duger", att han är en "chicano". De tillhör gatugänget Vatos locos ("de galna kompisarna") och de slåss mot gänget Tres Puntos, om vem som "äger" gatorna. När en av gäng-striderna slutar i död och blodspillror, förändras livet drastiskt för alla tre. Miklo hamnar i fängelse och början nu ta steget mot tyngre kriminalitet. Paco gör militärtjänstgöring och skakar av sig sitt brottsliga förflutna. Och Cruz kastar bort sina konsttalanger på drogmissbruk....

Det här är en väldigt typisk amerikansk produkt (av den äldre sorten) i den mening , att inget lämnas kvar eller blir outtalat eller outsagt. Bitvis skrivs budskap och sensmoral på tittarens näsa.



I Filmtidningen (nr 2 April 1993, s.18) beskrevs Blood in blood out som "en storslagen och brutalt verklighetstrogen skildring av de spanska kvarteren i östra Los Angeles". Jag antar att synen på realism i film förflyttas och förändras hela tiden. Det vi tyckte då kändes "verkligt" då, upplevs i dag annorlunda. Åtminstone känner jag så i alla fall.

Fängelsescenerna känns (som i stort sett spelades in i riktiga San Quentin fängelset) också så ordentligt överdrivna och har inte överlevt parodier, som gjorts genom åren.

När jag ser om Blood in blood out tänker jag mest att det är nog inte meningen och se om filmer. Film är kanske en färskvara, trots allt. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar