Sidor

fredag 8 april 2016

En kvinna och två män hittas brutalt mördade efter en skridskotur runt Gorkij-parken i Moskva. Deras ansikten är bort-skurna. Slaktade. Ansiktslösa.

Det är kalla kriget och under Sovjet-eran.

General-sonen och kommissarien Renko (William Hurt) ansvarar för utredningen. Han är en skugga av sin far. Mordoffren är svåra att identifiera. Det saknas fingeravtryck, id-handlingar och liknande. Det enda spår han har och jobba med är uppgifter kring skridskorna. Det leder honom till den sibiriska vackra filmarbetaren Irina (Joanna Pacula). Hon stod som ägare till några av skridskorna. Vad har hon för del i mordet?

Ju mer Renko nystar i fallet och hör med sina kontakter, desto mer säker blir han, att KGB är inblandade i mordet.  Hans eget förflutna med KGB, är inte oviktigt i sammanhanget. Och Renko misstänker att det hela är en fälla för hans eget liv....Och ganska snart har okända män efter sig... Vem kan han lita på? Var kan han vara säker?  

Kluriga Gorkijparken (1983) spelades in i Helsingfors och i Stockholm (min kollega Göran medverkar som statist i filmen!). Filmen gjordes ju i början på 80-talet då det var strängt förbjudet för västerländska filmare och filma i Moskva.


Det är lätt och avfärda Michael Apteds (De dimhöjda bergens gorillor) film vid en första anblick. Man tänker kanske daterad. Man tänker kanske ännu en film som beskrivs som "klassisk thriller" men svårt och leva upp till den epiteten (vad man nu menar med "klassisk thriller"?). Man tänker då fel.

Det är sannerligen en intelligent och snårig pussel-bit-thriller (skriven av Dennis Potter som bland annat har skrivit Pennies from heaven) med fina biroller (Brian Dennehy och Ian Bannen).

Filmen skildrar mycket bra med enkla medel (främst i dialogen) det korrupta dåvarande ryska samhället och KGBs starka samhällsställning ("KGB avgör vad som är intressant för KGB") som ÖVERVAKARE. Människorna här förkrymps i paranoia och blir misstänksamma på allt och alla. "Människor försvinner spårlöst i klyftan mellan fasaden och verklighet", för och citera polisen Renko i filmen.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar