Sidor

söndag 24 april 2016

I Woody Allens Små och stora brott (1989) spelar han själv en idealistisk filmare vid namn Cliff. Han sysslar med egensinniga och smala projekt, där han intervjuar livskloka professorer. Men projekten tar honom ingen vart. Han gör inga pengar. Ingen karriär.
Hans hustru Wendy (Joanna Gleason) konstatera det och han saknar hennes uppmuntran och bekräftelse.

Hans raka motsats finner vi i hans svåger och lyckade teve-producenten Lester (Alan Alda). Svågern är rik som ett troll och håvar in priser och erkännanden lite här och var. Cliff har inte några höga tankar om sin svåger. Tycker mest illa om honom. Men han låter sig gå med och göra en dokumentär om honom. Under produktionen träffar Cliff sin stora kärlek i en av filmmedarbetarna, Halley Reed (Mia Farrow). De dricker vin och ser filmer ihop....

Inte lika muntert är det för ögonläkaren Judah (Martin Landau) som pressas av sin frustrerade älskarinna Dorothy (Anjelica Huston). Älskarinnan kräver och få tala med sin älskares hustru, Miriam (Claire Bloom). Läkaren vill inte att hans otrohetsaffär skall uppdagas. Hans 25-åriga äktenskap står nu på spel. Hur ska han göra? Han rådfrågar sin broder (Jerry Orbach) som håller till i maffia-kretsar......

Detta är en av Allens bästa filmer från 80-talet (med Sven Nykvists foto) , okej, den kanske inte riktigt överträffa fantastiska Hannah och hennes systrar (1986) , men den är nog så underhållande och snitsig , små rolig och onekligen intelligent. Här diskuteras svåra frågor och tämligen tunggrodda spörsmål (religionens betydelse, Guds existens, försoning, syndernas förlåtelse, livets mening, vägen till lycka, definitionen av komedi, förälskelsens innebörd m.m.)  på Allens urtypiska lediga sätt.

Skådespelare som Anjelica Huston och Martin Landau utmärker sig verkligen och får mig klistrad. Och så här i primärvals-tider, är det inte lite bisarrt att Donald Trump nämns i den här filmen? I en film som har nästan 30 år på nacken? Affärsmannen Trump kommer på tal under en middagsfest.  Och vi får citera Alan Aldas karaktär Lester: "Idé för serie: En förmögen byggherre försöker realisera drömmar a´la Donald Trump. För inspelning i New York".
TA    


1 kommentar:

  1. Anjelica Huston är en skådespelare med en enorm närvaro. Jag kan inte komma på en dålig rill hon gjort.

    SvaraRadera