Sidor

måndag 19 september 2016

Actionpackad western-remake

BIO
THE MAGNIFICENT SEVEN
Action/ Western
Premiär 23 september (IMAX på vissa utvalda biografer)
Regi: Antoine Fuqua
Roller: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke m fl.
Från 15 år
Längd: 2 timmar 13 minuter
Betyg: AT AT AT AT


1960 kom westernfilmen som både blev någon slags standard för kommande filmer i samma genre och som av många hålls som den kanske främsta western genom tiderna.
Sju vågade livet (The Magnificent seven) regisserades av veteranen John Sturges, som gjorde många klassiska filmer från 50,60 & 70-talet som En man steg av tåget (Bad day at Black Rock, 1955), Den stora flykten (1963), med Steve McQueen och krigsfilmen Örnen har landat (1976), som har en ganska galen rollista med Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasence, Anthony Quayle (Kanonerna på Navarone, Lawrence av Arabien m fl), Treat Williams, Larry Hagman (JR i Dallas) och, inte minst, vår svenske hjälte, Sven Bertil Taube!.

Chris Pratt

I originalet från 1960 var det många av dåtidens stjärnor som Yul Brunner, Steve McQueen, Charles Bronson, Eli Wallach, Robert Vaughn, Brad Dexter och James Coburn som bildade de 7 som vågade livet.

De gamla 7...

Nu när Oscars-vinnaren Antoine Fuqua (Training Day, 2001) gör en remake av den klassiska filmen så blir man ju återigen påmind om vad som startade hela grejen, nämligen Akira Kurosawas De sju samurajerna (1954) som anses vara en av de riktigt stora klassikerna som gjorts och som för närvarande ligger på 19:e plats på listan över världens bästa filmer hos www.imdb.com.

Denzel in action

Storyn är av klassiskt snitt; en historia om ett omöjligt uppdrag, en historia om "mot alla odds" där invånarna i en liten håla blir terroriserade av onda män, här ledda av Bogue (Peter Sarsgaard) som vill komma åt marken för att utvinna guld och som han säger vid ett tillfälle (på ett ungefär): "Vill jag ha något, så förhandlar jag inte eller försöker köpa det, jag tar det."
Änkan till en av de döda i staden, Emma (Haley Bennett) lyckas övertala prisjägaren Chisolm (Washington) att samla ihop ett gäng revolvermän för att hjälpa byborna mot skurkarna som är många fler till antalet och har större resurser.


De nya 7...

Precis som i originalet finns här många färgstarka skådisar, som Washington, Hawke och inte minst Pratt, som mer och mer framstår som vår tids nya Harrison Ford eller kanske än mer som en mix av Clint Eastwood och Steve McQueen. Han är tuff, arrogant, mjuk och har glimten i ögat. Sarsgaard som bad guy är sevärd, han spelar sådär skönt ondskefull med rätt tajming och balans. Och Hawke tycker jag borde få mer beröm generellt sett för sitt sätt att spela så vitt skilda roller och alltid göra det så proffsigt. Dessutom är han närmast en renässansmänniska som förutom skådis, regisserar filmer, skriver manus och böcker och gör musik.


Ethan Hawke

The Magnificent Seven anno 2016 är en tempofylld, lustfylld och underhållande western med mer action och fart än vad som är vanligt i genren. Och mot slutet, speciellt med en viss kulspruta i fokus (som även användes i klassikern Det vilda gänget, 1969), får man ibland känslan av att man tittar på en krigsfilm.

Haley Bennett

Det är en spännande och dynamisk rulle där det går undan från första rutan till sista och det är nog den bästa, mest klassiska western jag sett sedan Clintans De Skoningslösa (Unforgiven, 1992) och när den ikoniska musiken från originalet dundrar ut under eftertexterna så är det gåshud deluxe. För övrigt förvaltar James Horner känslan i originalet med det nya soundtracket och jag är inte den första som skriver det, men The Magnificent Seven 2016 är ett utmärkt exempel på varför genren blev så populär som den var en gång i tiden.

Magnifikt!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar