Sidor

lördag 3 september 2016

 
Ian Flemings agent 007 får liv 1952 i romanform, ett decennium senare, kommer första filmen. På 60-talet blir James Bond  en populärkulturell ikon.
Älskade spion (1977) blir filmseriens hittills mest inkomstbringande del. Producenten Albert Cubby Broccoli känner inte bara stolthet över framgångarna.
Han kan nu njuta. 
En jättebudget får han till nästa film. De blir en rekord och storsatsning som överträffar de tidigare filmerna med råge.

Egentligen skulle Ur dödlig synvinkel (1981) spelats in då, men  Broccoli och United artists ändrar sig när han sneglar på George Lucas och hans framgångar med Star Wars (1977).

Agent 007 måste bege sig ut i rymden. Och det illustrerade ytterligare ett styrkebesked. Inte ens rymden kunde stoppa  Bond.... Han var större än livet.....

Det vittnar också om samtiden, det som blir så tydligt när man jämför den sortens Bond-filmer med dagens titlar med Daniel Craig. Idag är det terrorism, och skurkar som ser mer gråa i nyansen och borta är storhetsvisionerna, och drömmarna om erövring och skapa en ny värld. Härskarambitionerna och maktgalenskapen är som bortblåst. Det var roligare och vara skurk förr , i alla fall i Bondfilmerna, än vad det är i dag, om man säger så....

 Moonraker (1979) blev en fransk samproduktion, därför föll valet på en fransk skådespelare , Michael Lonsdale som skurken Hugo Drax.
Londsdale är för övrigt strålande , han hade tidigare gjort en del filmer hemma i Frankrike med Truffaut. Här gör han en klassisk Bondskurk som är väldigt noga med att hans fiende Bond "tas omhand ordentligt". Han snuttar på sitt eftermiddagste och ber sin underhuggare och se till att engelsmannen hamnar "illa ut".

Och senare i filmen då agenten nästlat sig in i Drax rymdstation belägen i Amazonas djungel, och 007 har precis kämpat för sitt liv mot en jättelik orm, och med nöd och näppe klarat sig. Drax ber sitt manskap ännu en gång ta hand om 007. "Han fryser säkert nog, se till att han blir varm igen".....säger Drax och manar på sin personal. Bond förs bort....

Skurken Hugo Drax förbereder rymdfärjor upp mot rymden. Han vill ödelägga hela jordens mänsklighet och de enda överlevande är de "perfekta" som finns i rymden som fortplantar sig och deras avkommor skall sedan skapa en ny mänsklighet,  en ny värld på jorden....


Har inte sett en äldre Bondfilm med Roger Moore på många , många år. Valde Moonraker mestadels av två skäl. Det är den första och enda gången vi ser agenten kämpa i rymden. Filmen fick också en del skäll både från fans och utomstående.

Lois Chiles, Moore och Corinne Cléry

Det andra skälet är Bondbruden, Lois Chiles. Hon spelar CIA-agent som infilitrerat sig in i Draxs organisation som forskare. Chiles är kanske tidernas vackraste Bondbrud efter Eva Green. Hon har även en obotlig charm, bedårande elegans och en hejdlöst med skinn på näsan.

Chateau de Vaux -le-Vecomte i Frankrike , får gestalta Drax palats i filmen

Filmen bjuder på flera hisnande och fantastiska miljöer : Amazonas, Rio De janerio och Venedig. Inspelad i 7 länder intygar om dess stora budget och vad man önskade uppnå. Flera av jaktscenerna är fortfarande häftiga. Ta tex gondolen i Venedig. Det är en medryckande inledning och Moores humor sätter prägel på filmen. Det märks att han är väldigt bekväm och trygg i rollen som agent 007. Moonraker var hans fjärde Bond-film.

Blanche Ravalec och Richard Kiel

Det är dock synd att Moonraker inte riktigt håller ända fram. Eller?, Det gör den , kanske, men jag ledsnar lite mot slutet. Rymdscenerna blir ganska sega. Jaws (Richard Kiel) är ju en kultfigur och det känns både roligt och märkligt och se honom. Tydligen fick filmteamet vika för en hel del synpunkter, synpunkter som kom från barn. De ville gärna se  Jaws - godhjärtad....Och barnen fick sitt, kan man väl säga.... (Inside Moonraker, dokumentär som medföljer DVD-utgåvan)

 Moonraker blir en något tudelad och splittrad upplevelse , även för en Bondälskare som mig själv.  Å ena sidan uppskattar jag verkligen den här filmen, å andra sidan inte....Summa summarum, räknas Moonraker ändå till en av Roger Moores starkaste filmer under hans era....

 Shirley Bassey ledmotiv hör till en av de allra främsta i hela Bondserien. Låten är skriven av Burt Bacharachs "skrivföljeslagare" under många år, Hal David. Det är en sällsynt tjusig och ståtlig melodi som liksom sätter ribban för detta spektakulära äventyr. Moonraker Oscars-nominerades också för Bästa Effeker.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar