Sidor

onsdag 14 september 2016

Ser om polisthrillern Misstänkta förbindelser (1990) av Mike Figgis (Farväl las vegas). Har säkert inte sett den här filmen på över 16 år eller liknande. Det är dock fortfarande en rätt spännande historia , även om jag liksom då som nu har lite svårt och relatera till karaktärerna.

En korrupt, medelålders gift polis vakar över sin struliga kumpaner. Richard Gere glänser verkligen som korrupt polis som utreds "hemligt" av strebern Raymond Villa (Andy Garcia, lysande!) och assistenten Wallace (Laurie Metcalf). Internutredaren Villa möter sin gamla kollegor och de blir föremål för anklagelser och misstankar...

Gere har flera scener där han verkligen "tar över" och han är "bad". Det gör han bra, och det är ju ett "roligt" grepp , det där, när så kallade sexsymboler får göra motsatta roller.

Jag kan också verkligen sakna Andy Garcia. Han fastnar med blicken lite "för länge" när han förhör Faye Grant (från tv-serien V) som är maka till en de anklagade poliserna (Willam Baldwin). Det här blir en sorts thriller där vi egentligen vet utgången, men vi frågar oss litegrann, vad krävs för och knäcka en sån stark och populär "ful fisk" om Dennis Peck i poliskåren?

Visst, har den här filmen åldrats, och visst undrar vi vad som hände med både Laurie Metcalf och en sådan som Nancy Travis?

Vi ser det inte minst i kläderna och frisyrerna, och det är ett slags Beverly hills mode , en brytningspunkt mellan 80 -tal och 90-tal. Skrikiga och tjusa färger. Nancy Travis presenteras i filmen i åtsittande vit kjol och topp och är värd för ett vernissage på Moderna Museum. Hennes man Andy Garcia dyker upp och drar till sig henne och kysser henne. Och de leker leken av att inte känna varandra. Det är charmigt. Det är något man inte ser längre på film.

Det var också då för den tiden,  ovanligt att föra ihop en kvinna och man som poliskollegor och göra dem till "buddys" och inte till älskare. Här sitter dem och dricker varsin Pepsi från spaningsbilen och vilar ögonen på en attraktiv unga kvinna gåendes med en liten chihuahua....
   TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar