Sidor

onsdag 14 september 2016

Lively surfar övertygande på hajvågen.



BIO: THE SHALLOWS


Thriller/ Skräck
Premiär 9 september
Regi: Jaume Collet-Serra
Roller: Blake Lively, Oscar Jaenada, Brett Cullen m fl
Från 15 år

Betyg: AT AT AT AT

Shallow betyder både ytlig och grund, men grund är ju även ett stycke berg som t ex ett fartyg kan köra på och sjunka på grund (!) av. Och ett grund, en klippa som dyker upp i havet vid lågvatten, blir en tillfällig räddning för Nancy (Lively) men också arenan för kampen mellan människa och rovdjur.

The Shallows är en bagatell, en ytlig sådan, en b-film om man så vill, men en ruggigt effektiv sådan där huvudpersonen inte bara kämpar för sin överlevnad utan också för att komma över och komma igenom en sorg som hotar att ödelägga hennes framtid och tro på sig själv och livet. Klassisk dramaturgi om en karaktärs stålbad för att komma ut på andra sidan som en ny och starkare individ.


I stort sett är filmen bara Nancy och en stor jäkla hungrig haj. Men Collet-Serra löser andra personers inblandning i storyn ganska smart med hjälp av interaktiva bilder på duken från Nancys mobil. Hennes syrra, som är avundsjuk på att hon inte fick följa med, hennes pappa som undrar vad hon håller på med och när hon ska komma hem och fortsätta sina studier. Hennes kompis som pga bakfylla inte dyker upp på utflykten till den hemliga stranden.




Idyllen är total när Nancy kommer till paradis-stranden och gör sig redo för att surfa. Ute i vattnet träffar hon två lokala män som ger henne lite inside information om stranden och vad som är farligt och dylikt. När det börjar skymma gör sig männen redo för att lämna stranden medan Nancy vill ge sig ut en sista gång innan det är dags för hemgång. Vilket ju alla i publiken förstår inte kommer sluta bra...
Många, mycket snygga, tecken på att något farligt ruvar i vattnet klumpar ihop sig och mycket riktigt så kommer också en attack som förvandlar en ganska tam öppning till en nagelbitare av rang.


Man tänker ju hur en film om en haj och en surfar-tjej kan bli bra och spännande underhållning. Men Collet-Serra, som bland annat har klart godkända rysaren Orphan (2009) och hyfsat underhållande Liam Neeson-rullen Non-Stop (2014) på sitt samvete, behöver inte mer än ca 86 minuter för att bevisa att han klarar av att göra en tajt, effektiv och välgjord rysare där gamla Gossip Girl-stjärnan Blake Lively övertygar i en roll som en kvinnlig MacGuyver (hennes läkarkunskaper gör att hon använder det som finns till hands för att sy och fixa...) öga mot öga med en pissed-off och hungrig jättehaj.


Och...icke att förglömma, Nancys enda följeslagare, hennes Fredag eller Wilson om ni så vill, fiskmåsen Steven Seagull, som "spelas" av sig själv, Steven "Sully" Seagull, verkar enligt många vara filmens största behållning... Lite överdrivet kanske, men spelet mellan Lively och "Sully" ger dramat en slags "comic relief" eller i varje fall en andpaus (måspaus...?) mellan de mer dramatiska partierna. Marco Beltramis musik ligger också och surfar precis rätt och tar inte över och pekar med hela handen när man ska fatta att det kommer hända något dramatiskt. Som det ska vara helt enkelt.


The Shallows är ingen film i klass med Steven Spielbergs Hajen men nog är den bland de absolut bästa som kommit i bakvattnet av den i varje fall. Och det är inte fy skam.

GS.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar