Sidor

tisdag 20 september 2016

Curtis Hanson (1945-2016)


Curtis Hanson har avlidit vid 71 års ålder. Han är mannen bakom den lyckade James Ellroy romanen L A Konfidentiellt (1997),River wild (1994) , Wonder boys (2000) och Handen gungar vaggan (1992).


Vittnet i fönstret (1987)

Det rör väl knappast någon tvekan att just LA Konfidentiellt (som han Oscars-belönades för) blev hans stora genombrott , och det var drygt 10 år efter Vittnet i fönstret (1987) som var den första film av honom som jag kom kontakt med. Det var en spännande thriller med bland andra Polisskolan-stjärnan Steve Gutenberg och Elisabeth McGovern (Downton Abbey).  Och spänning var lite av Curtis Hanson signum. Han gjorde ju flera thrillers , Bad influence (1990) med James Spader och Rob Lowe.

Handen som gungar vaggan (1992) seglade på vågen av psykopater och gav den kvinnliga mördaren ett ansikte i Rebecca DeMornay, här som ond barnflicka. Det blev en hit och var flitigt uthyrd i den lokala videobutiken.

Meryl Streep fick göra sin actionfilm i River Wild (1994) , där spelade hon flodexpert vars familj blev fången av ett par bankrånare (John C Reilly och Kevin Bacon), mitt ute i vildmarken. Det är fortfarande en roll som sticker ut i Streeps cv. Och hon gjorde "Supermorsan" , med extra av allt, kan man kanske säga...

Curtis Hanson var inte rubrikernas man. Han var heller ingen förnyare eller den  mest moderne i Drömfabriken. En ytterst skickliga filmberättare med god känsla för spänning, karaktärsutveckling och dramatik. Och bitvis verkade han vara lite som Joel Schumacher, en som vägrade rätta sig i leden och göra det förväntade (Eminem filmen 8 mm). Han lämnar oss med stor sorg och tomhet.
Tack för alla goda film-minnen, Curtis Hanson! R.I.P!
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar