Sidor

söndag 25 december 2016

ÅRETS BÄSTA FILMER 2016 ENLIGT GÖRAN


10.  SPOTLIGHT

Välgjord, välspelad, fläckfri murvel-rulle som är vår tids Alla presidenters män. Om några grävande reportrar som avslöjade en pedofil-skandal inom den katolska kyrkan i Boston. Bygger på verkliga händelser.
9. THE REVENANT

Välförtjänt Oscar till Leo i detta hisnande vackra, ödsliga och mörka vinter-västern-överlevnads-drama.

8. 10 CLOVERFIELD LANE

Svettigt och klaustrofobiskt bunker-drama som håller en i ett skruvstäd ända fram till slutscenen.

7. THE BIG SHORT

Oväntat roligt, rappt och underhållande om finanskrisen på Wall Street 2007-2008.


6. SJU MINUTER EFTER MIDNATT

Fantasifull, stark saga om en pojkes möte med en träjätte och hur pojken bearbetar sorgen över att hans mamma (en mycket bra Felicity Jones!) har cancer. Brittisk diskbänks-realism möter en svärtad Spielbergiansk saga där tårkanalerna tar mycket stryk.


5. MANCHESTER BY THE SEA

Casey Affleck mutar in huvudrolls-Oscar med detta knäckande drama om sorg och försoning.

4. JAG, DANIEL BLAKE
Hög igenkänning för alla som stångat sig blodiga mot trubbiga myndigheter och en träffande bild av det nedmonterade samhället.

3. NOCTURNAL ANIMALS

Älskar stämningen och känslan i detta gåtfulla och spännande noir-thriller-drama som visar att modedesignern Tom Fords debut En enkel man (2009) inte var en slump. Lyckat möte mellan David Lynch och Hitchcock.


2. ROGUE ONE - A STAR WARS STORY

Man kan kalla den för Star Wars 3.5 då den kilar in sig mellan Episod 3 och Episod 4 och gör det på ett helt briljant sätt. Och då den inte är lika fläskig och retro-publikfriande som förra årets The Force Awakens (Episod 7) så tar den igen det med att vara den mörkaste, skitigaste och mest trogna Star Wars-filmen sedan Rymdimperiet slår tillbaka (Episod 5) 1980. Det här är äkta Star Wars...igen!

1. ARRIVAL

Årets bästa film anländer sent på året och bjuder på språkövningar och ren och skär filmmagi. Amy Adams hade ett stort år och övertygar återigen (även Nocturnal Animals). Och inte minst musiken av isländska Jóhann Jóhanssons är fantastisk. Man bockar och bugar för att det finns regissörer som den kanadensiske Denis Villeneuve. 




BÄSTA TV-SERIERNA


5. GAME OF THRONES SÄSONG 6

Har man väl sugits in i den där världen... total-äventyr-action som är lika påkostat som ambitiöst som underhållande. Och beroendeframkallande.

4. DOCTOR FOSTER

Fantastiskt välspelat och spännande thriller-drama av den sort som det görs för lite av nu för tiden. Hantverk av klassiskt snitt.

3.  THE CROWN
Downton abbey tyckte man var det ultimata kostymdramat. Tills The Crown kom med berättelsen om drottning Elizabeths tid som drottning. Kanske det mest påkostade och majestätiska drama som skådats på det "lilla" formatet. Och Claire Foy fullständigt lysande i huvudrollen. The Crown lyckas vara både pro-och anti-royalistisk på en och samma gång, vilket gör serien ännu mer skarp och sevärd.


2. THE FALL SÄSONG 3

Gillian Anderson briljerar tillsammans med hela casten i detta mörka, obehagliga thriller-drama om en seriemördarjakt i Belfast. Tillsammans utgjorde de tre säsongerna en mardrömslik och mångbottnad resa ner i en värld av ondska, sex och makt. Och om hur vi alla brottas med att försöka vara god... eller snarare att göra vad vi kan för att inte slukas upp av mörka, destruktiva krafter.


1. STRANGER THINGS
Ohotad etta, egentligen ingen märkvärdig story som röd tråd utan det är stämningen och de fantastiska barnskådisarna, vid sidan om comebackande Winona Ryder, som lyfter den här nostalgiska, tungt 80-talsreferande tv-serien till himmelska höjder. Det var som att blicka upp mot en stark sol full av härliga, varma minnen från sina unga år. Magiskt och ljuvligt!



ÅRETS BÄSTA FILMER 2016 ENLIGT THOMAS



10. THE SHALLOWS
Filmårets tveklöst mest fysiska biobesök uppstod under Jaume Collet-Serras haj-film. Läkarstudent (Blake lively) attackeras av haj under surfingtur vid avlägsen strand i Mexico. Kan mycket väl vara det bästa som hänt genren, sedan Spielbergs Hajen (1975).

9 ARRIVAL
Okända rymdskepp med utomjordingar har slagit sig ner på olika platser i världen. Stormakterna Kina och Ryssland förväntar sig krig. USA med en sorgsen lingvist (Amy Adams) i spetsen förordar en annan väg. Nämligen dialog och tålmodig kommunikation..... Monumental, uppdaterad, filosofisk och psykologisk högtid för oss filmälskare som aldrig glömmer Närkontakt av tredje graden (1977)

8 BROOKLYN
Självklar och storartad Colm Tóbín filmatisering med manus från Nick Hornby. "Nykomlingen" Saorise Ronan fullständigt charmar dig redan efter 10 minuter. Dagsaktuellt ämne och här råder fin balans mellan historieskrivning och kanske den mest basala frågan av dem alla , som vi förr eller senare måste ställa oss: Hur vill jag leva?

7 HELL OR HIGH WATER
En av årets mest upptrissade amerikanska filmer visar stå pall för de skyhöga förväntningarna. En intelligent, tät, spännande  modern western/film-americana märkt av spår från finanskrisen. Här kryllar det av klockren dialog och briljanta rolltolkningar, inte minst från Chris Pine (Star trek).

6 LOVE AND FRIENDSHIP
Whit Stillman ror i land sitt drömprojekt till slut. En egen Jane Austen film , med stjärnorna från Last days of disco (1998), Kate Beckinsale och Cloë Sevigny. Knasigt underhållande, och här ser vi en lysande bitsk Beckinsale - göra sin livs roll!

5 FYREN MELLAN HAVEN
Regissören Derek Cianfrance har under kort tid gjort sig ett namn på och göra oförglömliga etiskt komplicerade melodramer. Med filmatiseringen av M..L Stedmans roman närmar han sig den klassiska storfilmen av David Leans snitt. Och det blir extra allt. Omskakande handling, Glimrande foto, storslagna miljöer och Alicia Vikander och Michael Fassbender glänser!

4 KNIGHT OF CUPS
Vilsen kulturman i Los Angeles borde vara ett överspelat kapitel eller uttjatad intrig på film. Men icke, när det kommer till Terrence Malick. Han gör filmer som de flesta sågar och anses flummiga. Jag älskar hans filmer , så även denna. Poetiskt, inspirerande, renande och blir nästan en slags meditativ/terapeutisk stund.

3 JAG, DANIEL BLAKE
Ken Loach skulle egentligen lägga av med filmandet. Men när han ser hur välfärdsstaten sviker sina medborgare,  kunde han inte kliva helt åt sidan. Hans Guldpalmsvinnare berättar starkt, ömsint och med varm hand om en sjukskriven snickare i Newcastle. Han snurrar runt i byråkratin. Men får hjälp av en yngre ensamstående moder från London.

2 MUSTANG
Turkisk biofilm hör inte till vanligheterna , i alla fall inte ur svenskt perspektiv. Regissören Deniz Gamze Ergüvens långfilmsdebut,  med manus av Alice Winocour (Maryland) är en totalupplevelse utöver det vanliga. Tankeväckande historia om kvinnoförtryck och bortgiftemål. Systrar försöker fly ifrån sin hus arrest liknande vardag och vinna friheten. Filmen nästlar in sig i själen. Mörkt, smärtsamt men också hoppfullt. Omistligt. Turkisk peppar!


1) FÖRFÖRD
Luc Bessons ex Maïwenn gjorde årets i sär klass bästa film , enligt mig.
Det är den sannaste kärleksfilmen på många år - som lämnar livslånga avtryck. 
Härom året belönades Emmanuelle Bercot för insatsen med priset Bästa kvinnliga skådespelerska i Cannes. Mycket välförtjänt!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar