Sidor

onsdag 28 december 2016

Livfullt och magnifikt porträtt om Zlatan som ung

Bröderna Gerttens dokumentär Den unge Zlatan lockade över 79 000 biobesökare , under året 2016. Det gör filmen till den fjärde mest sedda svenska filmen , när vi sammanfattar , bioåret. Och det är inte svårt och förstå varför.

Den unge Zlatan fungerar utmärkt som ett komplement till Daniel Lagercrantz mångsäljande bok eller "bara" som ett livfullt, uppriktigt och närgånget porträtt av Sveriges genom tidernas största fotbollsspelare. Filmen fokuserar på Zlatans första år i Ajax, en spektakulär värvning för holländska klubben som genererade enorma pengar för "lilla" Malmö FF.

Flera av hans forna lagkamrater finns med , och det blir laddat och bränner till när vi hör intervjuer med Ajax klubbdirektör, dåvarande Djurgårdens lagkaptenen (Patrik Eriksson-Ohlsson) och vi får även se bilder från Malmö FFs omklädningsrum och höra t ex dåvarande lagkapten Hans Mattisson eller Niklas Kindvall. "Zlatan uppför sig som han vore en superstjärna" börjar nästan likna ett mantra bland belackarna och Jante-Sverige. Det säger även legendaren Marco van Basten ,under svenskens första tid i Ajax. Han saknar livet i Malmö, och han utkonkurreras av anfallaren Mido. Men så kommer vändningen, även om det är på Midos bekostnad.

Och det fina här , är att Zlatan, trots rivaliteten med Mido, blir en av få som "backar upp honom" , när det börjar blåsa runt omkring den egyptiske anfallaren.

Det är läckert och höra en barista i Turin som driver ett kafé i närheten där Zlatan bor under tidiga perioden i Juventus. Han berättar om vänskapen med Zlatan. Om den lilla killen som kommer från Rosengård. Han har ingenting. En vacker dag köper han en av de mest attraktivaste lägenheterna i hela Turin. Folk älskar dessa sagor, säger baristan. Och som, han har rätt.

Man häpnas av två saker efter filmens slut. Det ena är ju hur mäktigt det var när Zlatan får inviga fotbollsplanen, hemma i Rosengård....Det går ju visst och bli profet i sin egen hemstad.....

Och det andra som känns, är vad en före detta lagkompis (tror att det var Van der Meyde) i Ajax säger om Zlatan. Han är fortfarande Zlatan, efter alla dessa år. Och han har lyckats få fotbollen , fotbollslagen och spelet anpassa sig efter Honom. Inte tvärtom. Magnifikt.TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar