Sidor

fredag 23 december 2016

Tidernas julfilm


Så här till jul diskuteras en del om julfilmer. En ganska begränsad genre, eftersom den är  besläktad med egentligen en enda helg på året.

Die Hard (1988) har sedan några år ansetts som tidernas julfilm, enligt en framröstning på moviezine.https://www.moviezine.se/nyheter/den-basta-julfilmen-genom-tiderna-ar-nu-korad

Och det är intressant hur man ser på just "julfilm". John McTiernans katta och råtta historia till actionfilm utspelar sig under julruschen , och firmans julfest. Men som någon skrev har filmen kanske det som är avgörande för en god julfilm: en konflikt som riskerar och förhindra familjen för och mötas och kunna vara tillsammans. Julen handlar ju för många om familjen, nära och kära.

Alan Rickmans terrorister bryter sig in i en jättelik skyskrapa och tar hundratals till gisslan, däribland polisen John McClane (Bruce Willis) hustru (Bonnie Bedelia).

Andra filmer som kan nämnas i sammanhanget är: Ensam hemma (1990), Fanny och Alexander (1982), Tomten är far till alla barnen (1999), Nightmare Before christmas (1993), Gremlins (1984) och klassikern Livet är underbart (1946). För egen del vill jag ju se Surviving Christmas (2004) , men det tycks aldrig bli av.
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar