Sidor

söndag 11 december 2016

Ser om Specialisten (1994) med Sharon Stone och Sylvester Stallone i huvudrollerna. James Woods  finns ju också med, givetvis som "skurk". Det är en smula högtidligt. Filmen går mitt i natten på en av tevekanalerna, och jag har ju velat se om den här barndomsfilmen , sedan länge. Jag ställer in larmet på klockan. Och vaknar så jag hoppar in mitt i filmen.

När jag börjar se om filmen är det många bilder på Stallone. Och jag tänker mest , att han är "ingen människa". Han är ett muskelpaket som nästan grymtar fram replikerna. Och han, ursäkta,  saknar , karisma. Hade hellre sett Bruce Willis i rollen som bombexperten Quick som jagas av sitt förflutna från CIA. Eller varför inte Mel Gibson?


Sharon Stone är ju stora och enda skälet till varför det är högtidligt och se om en film som Specialisten. Hon var vid den här tiden Hollywoods kanske mest eftertraktade aktris och den stora kvinnliga sexsymbolen. Och jag var förälskad i henne. Och till skillnad mot många andra tonårsförälskelser i filmstjärnor , så , kan jag än i dag , faktiskt känna någonting fortfarande för henne. I den här filmen är hon cool, mystisk kylig, smart och väldigt vacker.

Hon spelar hämnerskan May som kopplas i hop med bombexperten Ray Quick (Stallone). Deras kärlek eller passion ska spelas upp och om igen. Det ska vara "heta duschscener" och de älskar i timmar. Och sex och kärleksscenerna känns liksom actionscenerna åt det mer parodiska slaget. 

Bombaren Quick spränger en hel hotellsvit och hans motståndare "flyger" med hela paketet ner mot vattnet. Det är mer skrattretande än häftigt.
Men trots detta tydliga koncept med sexsymboler, överdrifter och brist på djupare intrig är inte Specialisten mindre underhållande för det. James Woods spelar över för det mesta, men några repliker är faktiskt riktigt roliga. När han t ex  är Quick på spåren och vid en hiss dörr säger till en gästerna och lämna hissen. Gästen är iklädd en skrikigare variant av Hawaii-skjorta. Woods säger till skjortbäraren:  "Gå här ifrån och köp dig en ny skjorta!".

 Läser en del intressanta fakta kring filmen på http://www.imdb.com/title/tt0111255/trivia?ref_=tt_trv_trv


Stallone framstår (igen) som något av en diva och inte särskilt sympatisk. Han sägs ha krävt att flera scener klipptes bort med James Woods i centrum. "Sly" var nämligen rädd att James Woods skulle "stjäla" hela showen.


Sharon Stone ville inte göra fler nakenscener efter filmerna Sliver (1993) och Basic instinct (1992). Hon var trött på nakenscener och var skeptisk till duschscenerna i Specialisten. Stallone försökte övertala henne, men hon vägrade. Enligt myten, så sägs det att Stallone hämtade stark vodka från sin trailer, som han hade fått från Michael Douglas. Han och Stone började dricka drinkar och efter några sådana , filmade dem sex och kärleksscenerna.

David Fincher (Seven) var länge aktuell för och regissera filmen Specialisten. Även Mario van Pebbles var också på tapeten. Det blev istället den peruanske regissören Luis Llosa (Sniper, Anaconda) som fick jobbet. Stallone fick rollen efter att Steven Seagal hade tackat nej till och spela huvudrollen och regissera filmen. Filmbolaget kunde inte uppfylla Seagals löneanspråk. http://www.imdb.com/title/tt0111255/trivia?ref_=tt_trv_trv


Roger Ebert beskriver filmen som en "inte helt lyckad blandning av stämningsfull film noir och bombthriller". http://www.rogerebert.com/reviews/the-specialist-1994

John Barrys musik skänker dock filmen en viss elegans. 

Specialisten kom i en tid , då Stallone försökte hitta "tillbaka" med succéer , efter flera floppar (Oscar, Skjut inte på min mamma, Demolition man). Det var också en smärre trend och göra actionfilmer med bombexperter som "hjältar" och "skurkar". Samtidigt som Specialisten gick upp på svenska biografer ,  visades även  Tidsfrist noll (1994).

James Woods säger till Stone i Specialisten , att "när allt detta är över, så borde vi umgås". Nu blev det ju inte så i filmen. Men de spelade ju vore varandra igen i Martin Scorseses högklassiga Casino (1995). TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar