Sidor

fredag 29 april 2011

Inför Cannes 2011 del 2

Det finns regissörer/filmskapare som tycks spotta ur sig filmer. Woody Allen hör definitivt till den kategorin. Martin Scorsese har blivit flitigare med åren. Och skotten Ken Loach likaså.


Men så finns det också motsatsen. Regissörer som tar väldigt god tid på sig. Nästan så tiden glömmer bort dem och deras verk. Terrence Malick är en av dem. Han har gjort 5 filmer på 30 år. I årets Cannes-festival visas hans film Tree of life.


Filmen beskrivs enligt http://www.imdb.com/ som ett familjdrama i 50-talsmiljö. 11-åriga pojken Jack växer upp i Texas och får välja mellan faderns (Brad Pitt) ideal som betonar styrka och självständighet eller moderns kärlek budskap.
 http://www.reelzchannel.com/movie-news/8473/first-still-images-and-synopsis-of-the-tree-of-life-starring-brad-pitt-and-sean-penn/

Vi får följa Jacks resa från oskuldens barndom till vuxen ålder (Sean Penn). Svårbedömt så här på förhand, men i filmreklamen framgår ändå Malicks visuellt vackra bildspråk. Det vore konstigt om man ändå inte gick och såg Tree of life på stor duk.




Terrence Malick var en av regissörerna på 70-talet som skapade New America, en slags amerikansk filmrörelse, motsvarande 60-talets Franska vågen. Debutfilmen Badlands (1972), eller Det grymma landet, om man föredrar svenska översättningen, är nog fortfarande kontroversiell på sina håll, inte minst i USA. Filmen lyfter fram våldet, dödsstraffets icke vara eller vara.

Men efter filmen Himmelska dagar (1978) försvinner Terrence Malick. Han gör inte en film på 21 år. 1999 gör han come-back med den poetiska och underskattade krigsskildringen Den tunna röda linjen (Sean Penn gjorde en mindre roll i filmen) TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar