Sidor

torsdag 20 juni 2013

En tredje gång för filmparet nr 1


Den 20:e september tar du ledigt från jobbet.
Och om du inte får ledigt, sjukskriv dig!

Den 20:e september återser vi nämligen Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) från Bara en natt (1995) och en Bara en dag (2004)- filmerna. 

I "trean", Before midnight, är det nio år sedan de sågs i Paris. Nu är de gifta och har barn. De lever i vackra Grekland. 


Det ska bli intressant att se om en tredje film fungerar. Mycket talar för det. De tidigare filmerna har ju inte grundat sig helt som typiska romantiska drama/komedier ; kärlekspar med förhinder.

Regissören Richard Linklater (som även regisserar en tredje gång) har ju byggt filmerna på kemin mellan paret och deras samtal med varandra. Och de har ju diskuterat allt mellan himmel och jord. Med humor, värme, sarkasm etc. och fått oss i publiken att känna oss inkluderade.


Filmen har fått fin kritik, bland annat av brittiska Telegraph Tim Robey. http://www.telegraph.co.uk/culture/film/filmreviews/10131307/Before-Midnight-review.html
 Han ger den 5 stjärnor av 5 möjliga och skriver: "Filmhistoriens mest hållbara par har fått vår generation att undra film efter film hur de ska överleva. Nu i tredje filmen, undrar de själva , hur de skall överleva".

Filmtidningen Emipres Guy Lodge har en poäng:
http://www.empireonline.com/reviews/reviewcomplete.asp?FID=138165.
 Han skriver: "Film behöver mystik. Att vi inte få veta allt. Att film får oss att fundera kring Tänk om det blev så eller Vad hände med karaktärerna.
I Before midnight får vi svaren. Mystiken dör."
 Men Empires Guy Lodge är ändå fylld med beröm; han är överförtjust i dialogen och avslutar: "Vi får den mest tänkbara, formidabla uppföljaren till en unik bioduksromans - som vi kunde önska oss" TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar