Sidor

onsdag 19 juni 2013


Vid skrivande stund noterar vi 5 dagar kvar. Det är 5 dagar kvar tills årets Bergman vecka (25/6) inleds. Lagom till dess kan vi fira midsommar med två Bergman filmer.


Det regnar på vår kärlek (1946) heter hans andra långfilm. Maggie (Barbro Kollberg) och David (Birger Malmsten) ses av en händelse. De blir förälskade. De är båda människor med taskiga förutsättningar. Han är nyligen utsläppt från fängelset. Hon är vilsen med jobb och privatliv. Ungdomarna flyttar ihop i en kolonistuga. De försöker leva ett ordnat liv.
Men deras medmänniskor är inte lika förstående...
Det är en utmärkt film med stundtals briljant dialog och skådespeleri. Tydligen var Bergman djupt besviken över resultatet. Det sägs att han ville inte göra mer film efter inspelningen. Tur att han ändrade sig. Men vad var han egentligen missnöjd med? En (vacker eller regnig) dag kommer någon yngre förmåga göra en nyinspelning av den här filmen.


  I En kvinnodröm (1955) beger sig två kvinnor till Göteborg för fotojobb. Fotoredaktören (Eva Dahlbeck) åter sin erotiska dröm , Henrik. Fotomodellen Doris (Harriet Andersson) träffar en äldre man (Gunnar Björnstrand). Han är rik och villig att ge henne allt som pekar på. Men hon vill inte ha honom. Diamanterna och lyxen lockar henne dock. Men allt ändras när mannens dotter dyker oväntat upp... TA





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar