Sidor

onsdag 1 oktober 2014


Filmen Sid & Nancy (1986) handlar om Sex Pistols basist Sid Vicious, och tiden efter att bandet har splittrats. 1977 träffar han groupien Nancy och de förälskar sig i heroin och i varandra. Drogen kommer också döda deras kärlek….  

Alex Cox

Regissören Alex Coxs (Repo man, Straight to hell) kultförklarade filmatisering av en de stora punkikonerna är mindre spektakulär och tämligen sparsmakad. Skådespelarna bär upp filmen, och det är befriande att se en biografisk film om en verklig känd person utan den klassiska dramaturgin och Berättelsen. Ni vet, ”unga år”, ”framgångarna” och ”fallet och cynismen”. Här klampar vi in direkt i Sid Vicious oroliga, förvirrade och arga själ. Filmen börjar med att han häktas misstänkt för mord på sin flickvän Nancy. Han förhörs av amerikansk polis.


Filmen gynnas kanske om åskådaren har förkunskaper från punk eran och inte minst Sid Vicious. Men det känns mest som en film skapad av och för fansen.  Du får nämligen ingen djupare presentation om vem Sid Vicious är. Vi får dock veta att han skrämmer skiten ur barn. Han spottar på fansen. Han sjunger My way falskare än någon annan. Och faktiskt, han är inte så intresserad av sex som man kan tro.


Gary Oldman, vem annars? spelar punklegenden makalöst bra. Men det är ju väntat. Han är ju vansinnigt flexibel, den aktören, och en renodlad kameleont som heter duga. Vem kan han inte spela, är frågan? Chloe Webb är inte sämre, hon visar verkligen register och lämnar dig inte oberörd. Notera att en viss Courtney Love (till vänster på bilden ovan!) har en mindre biroll i filmen!


Sid and Nancy får mig att fundera varför punken aldrig slog an i mig. Visst, jag var knappt född när epoken slog igenom. Det hör väl till saken. Men varför upprörs jag så kraftigt av en enda scen i filmen? Den scenen då Sid och Nancy besöker hennes mor och far föräldrars hem i USA. De skiter fullständigt i friden och gott uppförande. Mor och far föräldrarna plågas av deras närvaro. Sid sitter halvnaken vid middagen, har nog inte duschat på flera dagar. Han dricker hejdlöst ur Jack Daniels flaskan och har inte en tanke på att "småprata". Han ser sig själv som ingen gäst. Han är den han är och struntar fullständigt i vad andra tycker. Han tycker han är rock n roll. I andras ögon så är han bara en ung missbrukare med stort behov av vård...TA 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar