Sidor

lördag 25 oktober 2014

Sidney Lumets mediesatir, Network (1976) har det mesta; stjärnor i ledande roller och en tänkvärd historia. En amerikansk nyhets-kanaljätte hamnar i djup chock. Den uppsagde nyhetsankaret Howard Beale (Peter Finch) talar i direktsändning om självmord.  Det som från början uppfattas som pinsamt förvandlas på nolltid till tv-kanalens stora guldskatt. Äntligen har kanalen hittat hur de skall vända vikande tittarsiffror.


Den cyniske programchefen Diana Christensen (Faye Dunaway) har hittat vinnarformeln för framtidens tv: Nyhetsankaret Beales frispråkighet och vrede får en egen tv-serie, liksom terrorister och radikala gruppers bankrån.
Det är en film före sin tid och mycket liknar den utveckling vi sett i medieklimatet det senaste åren. Mediernas alltmer desperata jakt efter sensationer. Vad är människorna bakom rubrikerna och texterna är beredda att göra för att skapa Historier? I Network blir journalisten nyheten och hans personliga tragedi blir inte längre en privat angelägenhet. Den skall ut i offentligheten och skänka intäkter. En oansvarig mediecirkus utan omdöme som bara sneglar på pengar och framgång. Traditionen av allmänintresse, yrkesstolthet, kritisk granskning och neutralitet är som bortblåst. Networks manusförfattare  Paddy Chayefsky belönades med Oscar. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar