Sidor

fredag 17 oktober 2014


Franska Medan vi faller (1995) känns mer aktuell än någonsin. Brända bilar i förorten. Upplopp i ghetton. Krig mellan polis och ungdomar på glid. Drogerna är aldrig svåra att få. Tristessen är svår. För varje dag som går känns reklamskyltens budskap om "Världen tillhör er" bara som ett enda stort hån.
Vi följer tre unga killar under ett dygn i en förort till Paris. Trion eller "gänget" utgörs  av den snacksalige araben Said, boxningspassionerade afrikanen Hubert och den arga juden Vinz.


Deras gemensam vän ligger i koma, efter tumult med polis. Medierna rapporterar ständigt om den unga mannens livskondition. Men också om sökandet efter ett polisvapen som försvann i sammandrabbningarna mellan ungdomar och polis. Vreden kokar i Vinz (Vincent Cassel, strålande!)....
 Det finns paralleller till Martin Scorsese i filmen, tydligast är väl  Vincent Cassels "talking to me" sekvens. Han står vid en spegel och gör liknande scen som Robert De Niro gjorde i Taxidriver (1976).

Ett parti i filmen är svårsmält och måste nämnas. Grabbarna härjar omkring längs Paris gator. Timmen är sen. De halkar in på ett vernissage. De hajar knappast konsten. De häller i sig champagne och vin som serveras. Jordnötter kastar dem i sig. De ser två kulturella kvinnor som de vill få kontakt med, men det vet inte hur. När de väl får chansen spårar det snabbt ur. Kvinnorna kallar dem aggressiva. Och det slutar också med krossat glas och fula ord från Vinz mun.


Medan vi faller är en film om mänsklighet som smulas sönder, och vad blir kvar av den, när alla våra drömmar raseras och klyftorna bara tycks bli större och större. Hubert i filmens gäng står mycket för att värna om humanismen och bekämpa  det våldsamma och det enfaldiga. Han säger till Vinz, "om du hade gått i skolan hade du lärt dig att hat föder hat".


Hubert är också den i filmen som reagera mest negativt på Vinz ständiga lust att skjuta ihjäl poliser. Samtidigt utsätts Hubert för rejäla trakasserier och förnedras grovt av polisen vid ett förhör. I Medan vi faller är polisen nästan värre hot och skurkar än ungdomarna själva. Trainspotting (1996), Pulp Fiction (1994) och Medan vi faller summerar 90-talets filmkonst - när den nådde toppnivåer.TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar