Sidor

fredag 24 april 2015

Kurt Cobains sista dagar



På måndag har den omtalade dokumentären "Kurt Cobain: Montage of heck" premiär på svenska biografer och det är den första sanktionerade dokumentären som gjorts om Cobain. Ska man se den på bio får man snabba sig då den bara visas 27 & 28 april.

Det har ju gjorts en del dokumentärer om Cobain, men Brett Morgens nästan två och en halvtimme långa film verkar vara den definitiva, om man får gå efter recensionerna. I dagens DN (24/4) gav Fredrik Strage filmen en 4:a.

Som komplement till den måste man ta fram Gus van Sants hypnotiska Last days (2005) där Michael Pitt spelar en musiker vid namn Blake, men det är både outtalat och väldigt tydligt att filmen är inspirerad av Kurt Cobain och hans sista dagar.



Typisk van Sant-film, med sitt distanserade, osminkade och dova berättande i långa, långsamma tagningar och ytterst lite dialog. Här handlar det om att framkalla en känsla, att få vara med i de sista dagarna av ett psyke som redan är bortom hjälp, som inte längre vill vara med i en omgivning där alla sliter och drar i en, där kraven och drömmarna är höga och i konflikt med varandra. "Last days" är en suggestiv och tragisk berättelse i moll om en sårbar, talangfull och trasig själ som nått vägs ände. Och som i ett ständigt drogrus kommer längre och längre bort från verkligheten och glider stadigt närmare den enda befrielse som verkar möjlig.


Blake (Pitt) och skivbolags-människan (Kim Gordon)

Förutom Pitt, som är lika lysande som van Sants regi och Harry Savides foto, så finns det lite roliga namn att upptäcka för den film- och musik-nördige. Som Asia Argento, Lukas Haas, Harmony Korine, i en liten, liten roll på en klubb, och, inte minst, som en skivbolagsperson, f.d Sonic Youth-sångerskan Kim Gordon, vars självbiografi "Girl in a band" nyligen släppts och som är mycket intressant läsning för alla som gillar bra rockbiografier och vill ha en ypperlig guide till modern amerikansk alternativkultur.

"Last days" är, som de flesta av Gus van Sants bra filmer, inget för alla, vilket ju är bra, men den är mycket sevärd oavsett om man ser den som att den handlar om Kurt Cobain eller bara som ett tragiskt drama i allmänhet.

Göran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar