Sidor

tisdag 6 april 2010

Är Jim Carrey modig eller är bara USA inskränkt?




Senaste Jim Carrey- filmen I Love You Phillip Morris har visats i de flesta europeiska länder och så även i Sverige. Men inte i USA vilket i normala fall skulle kännas mycket konstigt med tanke på att Carreys status fortfarande är ganska stor där borta även om han inte längre är den boxoffice star han var en gång i tiden.
Konstigt ja, om det inte vore för det faktum att I Love You Phillip Morris handlar om en kärleksaffär mellan två bögar - spelade av Carrey och Ewan McGregor.
Förutom en riktigt "explicit" sexscen så är filmen ganska oskyldig, Carrey och McGregor kramar, hånglar och kysser varandra men filmen är först och främst en komedi och känns inte så provocerande. I varje fall inte för oss svenskar eller övriga europeer.

Men i USA har filmen bara visats på festivaler än så länge och enligt imdb.com så går rullen upp i Los Angeles den 7:e maj och det är bara att konstatera återigen att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Det är fortfarande så oerhört känsligt med bögar på film och antagligen extra så om det är profil-rulle med stora affischnamn.

Inte helt oväntat är I Love You Phillip Morris regisserad av två bad boys som här regidebuterar - Glenn Ficarra och John Requa, manusförfattarna bakom uppmärksammade Bad Santa där en ständigt full och kåt Billy Bob Thornton jobbade extra som varuhus-jultomte.



Filmen I Love You Phillip Morris säger nog mer om klimatet i vissa delar av USA än om själva filmen i sig som inte är något mästerverk även om den är rolig och ganska utmanande och bygger på en riktig historia som är så pass otrolig att man inte skulle tro på om den om man inte visste det var sant.

Carreys karaktär, Steven Russell, var gift och hade barn när han råkade ut för en bilolycka och efter det kom ut med att han var bög och började ett nytt liv i Miami. För att finansiera sitt nya liv började han lura folk och myndigheter på pengar och hamnade i fängelse där han träffade Phillip Morris (McGregor) och blev kär. Men han slutade inte med bedrägerier för det och i takt med det lyxiga livet blev riskerna högre och högre.
Antagligen var Russell en sån typ som också fick en kick av att leva farligt och den rushen var nog större än kärleken till Morris. Många såna människor finns det och har alltid funnits.

Som många s.k. dramakomedier dras ILYPM med problemet att den inte riktigt vet vilket ben den ska stå på, det blir lite ojämnt även om det är mer nyansrikt än jämfört med t ex Cable Guy där Carrey verkligen pendlade i svart och vitt mellan en god, rolig kille och en ond, galen snubbe.
Carrey har anklagats för att spela över, men jag vet inte, kanske det, kanske inte, han är alltid sevärd och inte minst tycker jag McGregor är bra och båda förtjänar cred för att de gör en sån här film.
För det är ju inte den typen av film som slungar upp dom till rekordgager direkt...

GS.

2 kommentarer:

  1. Det säger nog en hel del mer om USA än om Carey. Men varför reagerade man inte liknade mot säg Brokeback mountain?
    Och Karoline Eriksson för Svd hade en intressant fråga, varför kommer det sig att alltid hetrokillar får spela homo?/scott glenn

    SvaraRadera
  2. Det säger mer om USA än om Carey , förmodligen. Varför inte samma "bögskräck" vid filmen Brokeback mountain?
    Och som Svds Karoline Eriksson undrade; varför får bara hetrokillar spela homo på film?
    /scott glenn

    SvaraRadera