Sidor

onsdag 14 april 2010

King of Kong



Såg dokumentären The King of Kong på SvT igår kväll och blev helt fascinerad. Hade hört talas om den prisbelönta filmen om två killar i USA som tävlar om världsrekordet i arkad-spelet Donkey Kong och var nyfiken på den, har funnits på dvd ett tag men det har inte blivit av att man hyrt den men nu blev det läge när  den gick på tv.

Snacka om nörderi på högsta nivå! Man träder in i en värld där gamla hederliga arkadspel i spelhallar är religion, där det tävlas seriöst med domare och allt och vi för följa två amerikaner, den ena Steve Wiebe, en familjefar som har en Donkey Kong maskin i källaren och spelar när han har tid över, den andre, legendaren Billy Mitchell som i början av 80-talet satte ett världsrekord som varade i 25 år.
Ett rekord som alltså Wiebe försöker sig på och lyckas som första person någonsin att slå det inför publik dessutom, något som Mitchell enligt uppgifter i filmen aldrig setts göra.

Billy Mitchell - Den Onde


Men så skickar Mitchell ett videoband där han visar att han tagit tillbaka rekordet och tillslut ordnas en tävling där representanter från Guinness rekordbok kommer vara med och där det slutgiltigt ska tas fram en mästare. Kommer divan Mitchell dyka upp, vågar han sätta sitt rykte och sin karriär på spel mot en familjefar och lärare som bara spelar på sin fritid, ofta med en unge hängande över sig?

En spännande och udda dokumentär som visar att det mesta går att göra intressant och kul bara man gör det på ett bra sätt och det har regissören Seth Gordon lyckats med här. Skapar en klassisk känsla av kampen mellan gott och ont, i form av Wiebe, den gode, och Mitchell, den onde.

Det blir väldigt fascinernade och nästan rafflande när Wiebe sitter framför maskinen med Donkey Kong, på en pall, och spelar sig igenom hela spelet i drygt 2 och en halv timma!

GS

Steve Wiebe - Den Gode, och domare Walter Day

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar