Sidor

söndag 18 april 2010

En liten pärla till ungdomsfilm

AMERICAN TEEN

Medverkande: Jake Tusing, Megan Krizmanich, Colin Clemens, Mitch Reinholt och Hanna Bailey.
Regi:Nanette Burnstein

Betyg: AT AT AT AT AT

Festivalhyllade dokumentären American Teen (2008) fick inte biodistribution i Sverige. Det är för mig en riktig gåta. Gudskelov kom den på DVD! Hade inte velat vara utan den här filmen! Redan efter 18 minuter in i filmen är jag fullkomligt fast och förälskad i American teen.


American teen har beskrivits som en ”modern Breakfast club”, och först fnyser man åt den jämförelsen. Men det gör man i onödan. Här skildras nämligen den bekanta hierarkiska ordningen i High school från John Hughes ungdomsfilmer under 80-talet, inte minst i Breakfast club: Tönten, sportfånen, snyggningen, rebellen och populära tjejen.

Men där slutar likheterna. Prisbelönade dokumentärfilmaren Nanette Burnstein vistelese i en liten småstad i Indiana har resulterat i en liten pärla till ungdomsfilm för 00-talets generation, vilken är uppväxta med tv-spel, SMS, Internet och ett MTV som visar dokusåpor istället för musikvideos. Dokumentären American Teen, ja det tål att upprepas, eftersom American Teen känns mer fiktiv i sin form och i sitt berättande. Kanske ger den röst och ett ansikte för dagens generations sökande, rädslor och funderingar. Något motsvarande vad Slacker (1991), Reality bites (1994) och Singles (1992) gjorde för generation x under 90-talet. Filmer som vågar ta unga på allvar, men inte på bekostnad av humor, intelligens och värme.

Det är sista terminen på High school i en mindre amerikansk stad, Warszawa, i Indiana. Vi får följa Jake som ser sig själv som ”en tönt”, och hans sökande efter en flickvän och en positiv självbild. Han är en udda fågel och spelar i skolorkestern som marscherar före basketlaget Tigers hemmamatcher. I laget spelar stjärnan Colin som alla hoppas på. Pressen vilar tungt på Colins axlar. Regionmästerskapet måste vinnas med laget, om han ska lyckas få något basketcollegestipendium.

Colins spelar ”egoistiskt” och sviker laget i matcherna, tycker Mitch, en av lagkamraterna. Populäre Mitch blir oväntat ihop med outsidern och konstnärliga Hannah (en tjej som jag tippar Ryan Adams gärna hade skrivit låtar om). Med drömmar om att bli filmregissör i Kalifornien längtar hon bort ifrån Indiana. Rädslan är stor att bli som sina föräldrar med 9-5 jobb, hus och barn.

När Hannah och Mitch blir ett par, höjer flera elever och kamrater på skolan ögonbrynen. Det skvallras och småsnackas om dem, längs med skolkorridorerna. En av de flitiga är populära elevrådsrepresentanten Megan. Men bakom äppelrunda kinderna och käcka leendet bär hon på ett mörkt förflutet i familjen. Samtidigt försöker Megan förhålla sig till pressen att lyckas bli antagen på på Notre Dame college.

TA

2 kommentarer:

  1. Har jag helt missat! Känns som ett måste! Hoppas min lokala videohandlare har den...

    SvaraRadera
  2. Får jag fråga en grej vad heter denna film?

    SvaraRadera