Sidor

onsdag 7 april 2010

Tänkvärd samtidsskildring om bekräftelse och identitet


PRINSESSA

DVD. Svensk film från 2009 i regi av Teresa Fabik

Medverkande:Zandra Andersson, Moa Silén, Anastasios Soulis och Maria Lundqvist.

Längd: 1 tim 30 min
Betyg: AT AT AT AT

Om Teresa Fabiks debutfilm Hip hip hora (2004) handlade om ett av skolan/samhällets stora problem; förlegade könsroller och krass syn på sexualitet, skildrar Prinsessa om hur vuxen och medievärlden utnyttjar barnen. Det är en tänkvärd och kritisk samtidsskildring över dokusåpor och skönhetsideal. Och vad som får oss människor att göra och avstå från vissa handlingar framför andra: bekräftelse, desperation och längtan.

Prinsessa handlar om Maja (Zandra Andersson), en överviktig gymnasietjej från Alingsås. Hon hoppas på en karriär som skådespelerska. En dokumentärfilmare träffar henne av en händelse under ett bröllop och bestämmer sig för att filma Majas privata liv. Maja ser nu sin chans. Nu kan världen få se hennes riktiga ”jag”. Men dokumentärfilmaren Erika har en annan agenda som Maja helst inte ska känna till…

Man kan ha många invändningar på Prinsessa, förenklat slut, ojämna biroller och en del mindre lyckade repliker. Men det går inte att frånta filmens angelägna budskap( Va den du vill vara. Må som en Prinsessa. Och låt dig inte tvingas bära någon annans kostym som begränsar dig.). Regissören Teresa Fabik vet vad hon vill och hur hon ska förmedla det.

Det vilar en slags smygande osäkerhet i filmen Prinsessa. Och det får en aldrig riktigt att slappna av förrän vid slutfinalen. Osäkerheten påminner en om Ricky Gervais tv-serie Extras, men där britterna spelar ut publikens ovisshet för tragik och komik. Skratta eller gråta? Låter sig Teresa Fabik här oss skilja på humor och tragik i sin film. Oron kommer mer inför vad som väntar huvudpersonen Maja i skolkorridoren, i hemmet, och i arbetslivet. Vad kommer hon nu få höra från kamrater, föräldrar ja, omvärlden? Hur ska hon stå pall? Vissa scener är känslomässigt jobbiga och det är hedervärt att Fabik inte frestas att sminka över realismen med Hollywood-socker!

Zandra Andersson i huvudrollen är strålande och stjäl klart showen från början till slut. Känns naturlig och definitivt trovärdig. En ny svensk filmprinsessa är född.

TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar