Sidor

tisdag 20 april 2010

Studie av skådespelarna


Inslaget i Kino (16/4) i SR P1 om skådespelarna var intressant. Frågor som berördes var ”Hur är det vara skådespelare” och ”hur är det bakom kulisserna”?

http://www.sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3051

Gustaf Hammarsten (Tillsammans) och Malin Crépin ( I skuggan av värmen) gav flera intressanta svara i Jenny Aschenbrenners intervju. Bland annat beskrev Crépin skådespelarnas huvudsakliga – bisarra – arbetsuppgift: ”Att ständigt låtsas, och att det måste uppfattas av andra som äkta”.

Höjdpunkten i intervjun var aktörernas tankar kring hur de förhåller sig till att bli utvald respektive bortvald för olika roller. Crépin resonerade att hon försökte stå utanför sig själv och hela tiden skilja på yrkesroll och person.

Tänker på tv-serien Unscripted (Oskrivet blad, 2005) som gick för några år sedan i SVT. Serien handlar om tre skådisar (Krista Allen, Brian Greenberg och Jennifer Hall) som försöker lyckas i Hollywood. Trion möts på en kurs och får alla en personlig relation till en dramalärare spelad av Frank Langella. I ett avsnitt säger han till sina elever att många gånger kommer de bli nobbade roller. Och då måste ni säga till er själva och tänka på producenterna som avfärdar er:  ”Nej, nej, nej, nej, ni har fel, ni har fel”…

Inslaget i Kino får mig också att tänka på dokumentären Juliette Binoche dans les Yeux (2009) som visades i K Special i höstas. I filmen uttrycker franska skådespelerskan Juliette Binoche att framgångarna får henne bara att känna en rädsla att börja förlora. Det hade varit intressant att höra i Kino om svenska skådisarna känner igen sig i deras franska kollega. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar