Sidor

torsdag 8 april 2010

Kungen är tillbaka!



Enligt den omistliga filmdatabasen  Internet Movie Database så kommer det en tv-serie baserad på Stephen King's senaste mastodontverk Under the Dome någon gång under år 2011. Jag ser fram mot den även om tv-filmer ofta blir mer barnvänligare än biofilmer, men man får hoppas att det är nåt tufft bolag som typ HBO som tar hand om den så kanske det kan bli riktigt sevärt.

Formatet tv-serie behövs nog i det här fallet då boken är drygt 1000 sidor tjock och endast går att läsa om man sitter vid ett bord och har boken på bordet för annars får man väldigt ont i armarna och persongalleriet är stort även för att vara King och det är nog hans mest episka och ambitiösa verk sedan hans storhetstid med praktverk som Det" (It) och Pestens Tid (The Stand) från 1980-talet.

Storyn roterar kring scenariot att den lilla staden Chester's Mill plötsligt en dag är omsluten av ett slags kraftfält som helst isolerar staden och dess invånare och King målar upp ett samhälle i förfall som visar upp människans sämsta och bästa sidor i en tid av kris och undergångskänsla.

Även om detta inte är Kings bästa bok så ekar det ändå av hans storhetsperiod och är ett bevis för att King som historieberättare är tillbaka och att han fått en nytändning.

Under the Dome är mer en populistisk, fläskig, storsvulen och maffig underhållningsroman än en litterär händelse men det är långt ifrån fy skam då dom senaste alstren från herr King varit av varierande kvalité.
Så hans comeback i kolossformat är ett mycket välkommet och hoppingivande besked om att Kungen King är tillbaka!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar