Sidor

fredag 9 augusti 2013

Den enes död är den andres bröd


Komedin Han är jag eller Filofax (1990) förändrade knappast världen. I filmen ser vi hur fängelsekunden Jimmy (James Belushi) lyckas "byta" liv med affärsmannen Spencer(Charles Grodin). Jimmy hittar Spencers borttappade filofax. I den finns pengar, kreditkort osv. Han låtsas vara Spencer och utnyttjar dennes välsituerade tillvaro. Spencer möter dock bara på trubbel och ingen tror att han är den han är...

Loryn Locklin och James Belushi

Filmen påminner en del om Ombytta roller (1983) med Eddie Murphy och Dan Aykroyd. I bägge filmerna förväxlas den rike med den fattige. Dessa förväxlingar utmynnar i rekordsnabba klassresor. Hur ska vi då se på detta? Som i Han är jag där förloraren får bada i poolen med den snygga tjejen och han som egentligen skulle få göra det får leta i sopor för att överleva?  Social rättvisa? Nja. Amerikanska drömmen? Nja. Solidaritet? Nja.

Det handlar om Tur och Otur. Men mest handlar det om tanken många av oss tänker på ibland. Tänk om man fick byta liv för ett ögonblick. Med honom. Med henne. Med dem. Hur skulle det vara? Är alltid gräset alltid grönare på andra sidan? 

Spencers liv lockar med dess oändliga rikedomar och inga ekonomiska begräsningar. Jimmys förvandling framställs komiskt i filmen. Han är vilsen i affärsuppgörelser med japaner men många uppfattar honom som en "skön snubbe". High five liksom.

Hans liv är komplicerat och är för honom lika främmande som för en arbetarklassunge i norra England som börjar tjäna miljoner. Han får nu vistas i miljöer som han normalt inte känner till. Nu ligger det dock en grandios fundamentalt skillnad mellan säg Wayne Rooney och Jimmy i filmen. Rooney besitter fantastisk fotbollstalang. Jimmy har bara haft förbannat mycket flyt. Och dessutom på en annans bekostnad. Han är en bluff och vet att närsomhelst kan "glansdagarna" vara över. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar