Sidor

fredag 23 augusti 2013


I David Cronenbergs Videodrome (1983) letar tv-chefen Max Renn (James Woods) efter nya "tv-chocker". Nya sensationer. Nya Kickar.  Han får av olika "langare" videoband med diverse stötande material i form av våld, tortyr och sex. Hans jobb handlar om att ständigt tänja på gränserna över vad som får visas i TV.

Filmen Videodrome (ryktas om en remake, http://thefilmstage.com/news/david-cronenbergs-%E2%80%98videodrome%E2%80%99-getting-remake-from-music-video-director-adam-berg/
http://www.deadline.com/2012/08/universal-sets-adam-berg-to-helm-videodrome-remake/) känns som en intelligent satir.
David Cronenberg och James Woods

Cronenbergs film var med all säkerhet i framkant, för vad som skulle ske i tv och video-utvecklingen. Syftar då på senare årens översköljande utveckling i form av doku-såpor och reality-tv. Det skall hända på riktigt. Inget fejk inte. Gränserna tunnas ut mellan vad vi bör och får se samt vad vi tror vi skulle vilja se och ha behov av.

I övrigt har filmen Videodrome inte så mycket med verkligheten att göra. Tv-chefen blir förkroppsligad med våldet och förvandlas till en levande videomaskin där videobanden gör honom fysiskt illa och lidande. Han bär ett stort sår i magen (eller är det ett kvinnligt könsorgan?).


Ju längre man bevittnar Cronenbergs film ju mer snurrig blir man. Och faktiskt ganska mätt och åksjuk. När eftertexterna rullar har jag nästan glömt att Blondies karismatiska sångerska Debbie Harry hade en smärre biroll i filmen. Hennes dåtida rock/pop gloria lär ha spelat in när Cronenberg valde henne för rollen. Det speglar också tiden, decenniet, då alltfler rock och popstjärnor (Sting, Madonna, Phil Collins, David Bowie osv.) väljer att göra filmroller.


Till sist några (kanske inte så väl valda) ord om James Woods.
När jag ser Videodrome med honom i huvdrollen funderar jag över vad han betyder för mig? Vilka filmer har han gjort sig "odödlig" med? Och gillar jag honom egentligen? Han har ju ett utseende som sticker ut. Han är på många sätt född för att spela bad guy. Kanske är han underskattad?

Letar i minnet efter den där filmen (Torpeden från 1987) han gjorde med Brian Dennehy. Vem minns den i dag?

Jag minns bara faktamässigt att han spelade drogmissbrukare mot Melanie Griffith i Larry Clarkes flopp Another day in Paradise (1998). Woods var även behållningen (förlåt Sharon Stone) i B-filmen  Specialisten (1994). Woods utstrålar när han är som bäst - urbota vansinne och till viss del humor. I Scorseses Casino (1995) briljerar James Woods som Sharon Stones osympatiske ex-make. Kanske har James Woods kvar sin Stora Roll att göra? TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar