Sidor

måndag 12 augusti 2013

Stoned love


I Shane Meadows (This is England-filmerna) dokumentär Made of stone (svensk biopremiär 6 september) får vi höra flera fans besvara frågan:




Vad är man beredd att göra för ett band man älskar?

Lämna iväg barnen, lura chefen på jobbet, smita från jobbet, springa och åter springa efter en biljett osv.
Vad är man beredd att gör för ett band man älskar?

En söndagskväll i augusti och Regnet häller ner över oss på Kulturhusets tak. På stor duk ser vi filmen om Stone Roses återföreningsturné från i fjol och deras historik.
Det får regna, det får åska och det får blixtra. Det får till och med bli naturkatastrof. Det enda som betyder något är The Roses. Jag tar förkylningen…



Vi är som förlorade i bilderna på sångaren Ian Brown. I filmen går han längs med scenen i Heaton Park och hälsar på fansen. Han går apa. Baggy-jeans. Han påminner om en boxare. Han tar en mobilkamera och filmar sig själv och lämnar sedan tillbaka telefonen till en salig beundrare. Hans ansikte må vara ärrat av livets hårda gång. Men han sjunger fortfarande om att han vill bli dyrkad.  Folkhavet på Heaton park överröstar sången. Det är masspsykos. Det är kärlek. Det är England.  



Vi är förlorade i bilderna när Ian Brown, Mani, Reni och John Squire är på väg ut inför ”uppvärmnings giget” på en mindre klubblokal i Manchester. De är uppe i det blå. Men något är fel. Ian blir smått upprörd. Musiken som de har valt inför scenentrén hörs inte. Men så kommer den, Stoned love med The Supremes. Så rätt, så bra och så charmigt. Det går inte annat än att småle. Ian Brown smilar, exalterad, och Mani ser ut som om han är på väg upp till rymden. Nu gäller det.



Det är en film gjord av ett stort fan (Meadows) för fansen. Här finns flera roliga intervjuklipp från tiden då det begav sig, intressanta fakta hur allt startade (Pete Townshend lär ha sett bandets första spelning) och lustiga anekdoter (bandets ”färgattack” mot Paul Birch) och nutida klipp ifrån replokalen.

Man kommer dock aldrig riktigt nära rosorna. Konflikterna inom bandet lämnas nästan helt, vilket är synd. Men det är en film som fansen inte vill gå miste om. Inte ens vid dåligt väder. TA      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar