Sidor

söndag 6 september 2015

Det Vackra

Mentalsjuke Joon (Mary Stuart Masterson) tas omhand av sin bror Benny (Aidan Quinn). Brodern är bilmekaniker och fokuserar på sitt yrke och omvårdnad av hans syster.
Hans arbetskamrat (Oliver Platt) säger till honom , att "hans liv passerar honom förbi". Benny borde placera in systern på institution och på så sätt överlämna ansvaret för systern till samhället. Benny behöver göra något av sitt liv. Resa , träffa kärlek osv.
En kväll kommer dock Någon in i syskonparets livet som förändrar allting....
Sam (Johnny Depp) är en excentrisk typ, inte bara i klädvalet, han är mystisk och ser saker andra inte ser. Han kan servera mattallrikar som andra jonglerar bollar. Han kan få rostat bröd och "dansa". Han jämförs med Buster Keaton. Inte helt orättvist, faktiskt. Sam är född till och bli artist.

Han blir vän med Joon och deras vänskap utvecklas (som så många gånger förr), till något mer, till något större, till - Det vackra.
Deras kärlek är ömsint och förstående, men uppskattas inte dessvärre av alla....


Benny & Joon (1993) är inte bara en lovande och genuint "må bättre film" av rang. Det är även nu en tidsspegel av tidigt 90-tal , då Johnny Depp tycktes vara Hollywoods största kelgris och lagt händerna kring hela världen. Han verkade "odödlig" och alla ville ha honom. Och här kommer han verkligen till all rätt, han lever ut sin "mystiska och excentriska sida" i rollen som Sam. Det känns som en logisk fortsättning av Edward Schissorhands (1990), en avvikare som samhället både uppskattar och avvisar.
Här ser vi blivande stjärnor i mindre biroller, Julianne Moore (spelar servitris) och William H Macy (Fargo, och flitigt använd i Paul Thomas Andersons filmer).
Filmens regissör heter Jeremiah S Chechik och har en brokig skara filmer på sin meritlista: innan Benny & Joon gjorde han Ett päron till farsa firar jul (1989). En film många har sett, men knappast lagt den filmens regissör på minnet. Chechik har senare gjort filmer som En djävulsk plan (1996) och Hämnarna (1998).


Och ännu en gång beklagar jag att min ögonsten, Mary Stuart Masterson, bara försvann från Hollywoods fin rum. Idag syns hon väl i mindre tv-serier och filmer som knappast får distribution till Skandinavien. En före detting.
Hon var ett underbarn som väckte känslor i mig redan i barndomen i filmer som t ex Some kind of wonderful (1987). Hon har inte bara varit väldigt vacker, söt , utan även tuff och handlingskraftig och modig, det såg vi inte minst prov på i Stekta gröna tomater (1993). En dag kanske vi får veta varför Robyn Wright Penn blev stor stjärna och inte hon....

Det är intressant och se vilka skådisar som filmbolaget MGM ville ha för filmen Benny & Joon. Julia Roberts var länge tänkt och få rollen som Joon. Bolaget hade länge också tänkt sig en trio i Laura Dern , Woody Harelson och Johnny Depp. Men Laura Dern hoppade av när hon fick höra att hon skulle bli tredje bäst betald, Harelson var inte sen och haka på "löneflykten". Harelson hade då fått rollen i Ett anständigt förslag (1993) och hamnade sedan i en kontraktskonflikt med MGM, eftersom han hade ju skrivit på för Benny & Joon, sedan tidigare, och nu bröt avtalet.....
(www.imdb.com)
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar