Sidor

måndag 21 september 2015

Karate Kid III (1989)


Daniel och Mr Miyagi återvänder till USA efter borta-vistelsen i Japan. Det dem inte vet då, är att deras ärkefiende från första filmen, John Kreese, Cobra Kai-ledaren passerar dem flygplatsen.

Han är på dekis och djupt revanschsugen.
Han har inte haft några elever i sin dojo på 9 månader. Frustrerad, uppgiven och deprimerad rycks han upp av sin gamla krigskollega från Vietnam-tiden, Terry Silver.


Silver är förmögen karate utövare som svär och hjälpa sin gamla kamrat att uträtta hämnd mot dem som förstörde Kreese liv, nämligen Mr Miyagi och Daniel LeRusso....
Inom kort väntas turneringen då LeRusso förväntas försöka försvara sin titel. Men karaten känns avlägsen efter tiden i Japan. Han och Mr Miyagi fokuserar istället på och skapa en bonsai-träds-butik, tillsammans.

På andra sidan vägen av deras lokal finns en keramik-handel. i den butiken möter Daniel kruk-makerskan Jessica Andrews, som blir hans nya kära vän. Hon hjälper Mr Miyagi och Daniel med diverse krukor till deras bonsai-träd.
Men friden och hoppet och Mr Miyagi och Daniels rötter hotas bokstavligen av hämndens män, Terry Silver och John Kreese. De har förberett en noggrann och utförlig plan, och där framförallt Daniel ska få lida och tvingas ställa upp i tävlingen och förnedras inför storpublik....


"Trean" är som ni förstår, den svagaste delen i hela serien. Det känns en smula fantasilös och någonstans blir inte skurkarna problemet, nej, det är mer det logiska i intrigen , där allting haltar. Hur kan Daniel vara så blind och låta sig luras? Hur kan inte han inte se , det vi i publiken ser?

Det känns mer eller mindre omöjligt med tanke på de tidigare avsnittet, "omvända sig" till mörkrets krafter och börja träna i ärkefiendens träningslokaler, Cobra kai. Det är inte rimligt.

Visst, det bör  ju räknas med att vi ser en Daniel LeRusso på väg in i vuxenlivet, fylld med stolthet och en viss självständigt driv och kanske distans till läromästaren Miyagi. Men någonstans hamnar han i förvirringens högborg och kan inte längre skilja på rätt och fel, och vad som är viktigast för honom. Han förlorar allt på kort tid. Han förlorar förståndet och  framförallt vem han är och var han kommer ifrån och vilka rötter som finns inom honom. Och tyvärr förlorar han Miyagi...för en stund....

Den här filmen står lite stilla , bonsai-träden och bergsklättrings-scenerna är spektakulära, men samtidigt daterade och det blir väl förutsägbart med "trakasserierna" som fortlöper så fort Daniel ska ha en ledig stund med Jessica.


Men det stora problemet med en tredje film, handlar om hjältens identitet. Detta gäller ju alla serier om hjältar och i synnerhet om han eller hon som var under-dog i första filmen. I en tredje episod är inte Daniel längre en under-dog. Vem är han nu? Och varför måste han slåss igen? Det blir svårare och svårare för en manusförfattare och hitta motivationen och framförallt "ett vettigt" skäl till ytterligare en match....
TA

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar