Sidor

måndag 28 september 2015

Herrelösa hundar

I Amores perros / Älskade hundar (2000) får vi följa tre olika berättelser som utspelar sig i Mexico City. Människorna förenas i en bilolycka, där de är mer eller mindre inblandade i.

Det börjar med en nästan Kain och Abel inspirerad berättelse. Octavio (Gael Garcia Bernal)  förälskar sig i sin svägerska, Susana. Hans bror Ramierz behandlar henne dåligt. Octavio planerar att rymma iväg med sin hemliga kärlek för pengarna han drar in ifrån hundtävlingarna. Men saker blir sällan som man tänkt sig....


I andra historien möter vi en framgångsrik supermodell, Valeria (Goya Toledo) med miljoner kontrakt för glamorösa magasin. När hennes kärlek äntligen lämnar sin hustru , skall de äntligen kunna njuta och leva livet , tror de. Men allt förändras efter bilolyckan. Hon förlorar sitt modellkontrakt. Utanför lägenhetsfönstret ser hon varje dag sig själv blända från den monumentalt stora reklamaffischen. Varje dag påminns hon om det hon förlorat. ( i filmens sluttexter läser vi hur filmen dediceras till Luciano, "vi är också det vi har förlorat")....
Saker och ting skruvas upp ytterligare när hon och älskarens hund Richie försvinner under golvet och inte kommer tillbaka....

Tredje berättelsen skildrar en före detta gerilla soldat, Chivu, som förlorat sin familj och fick aldrig träffa sin dotter när hon växte upp. Han lever på gatorna och driver runt med sina hundar. Och i slummen har han sitt hem där han tar hand om herrelösa hundar som de vore hans barn. En dag blir han erbjuden och döda för pengar....


Älskade hundar är Alejvndro Gonzáles Inarritos hyllade långfilmsdebut och så här 15 år efter filmen kom, så kan man konstatera att den fortfarande drabbar tittaren, något utöver det vanliga.
Filmens dramaturgi var mode på den tiden (skarven mellan sent 90 och tidigt 00-tal) , en dramaturgi som byggde på fullständigt på och ta isär det konventionella berättande från A till Ö med början och slut. Här kunde slutet vara början och här berättade följden av handlingarna före vi ens fick se vad som förorsakade effekterna. Det blev fragment och det berättade bak och framlänges och utmanade tittaren. Det var då något nyskapande och tog världen med storm.
Parallellhistorier och där "allt knyts ihop" började redan på 90-talet med Robert Altmans Short cuts (1994) och förfinades och blev Tarantinos signum. Han drog väl ett extra varv och förde den på en ny nivå i filmer som Pulp fiction (1994) och i synnerhet Jackie Brown (1998).
I Älskade hundar vet vi att det kommer bli en bilolycka. Det är slutet, men också början på någonting. Och vi vet inte hur , allt började och vad som hände efter bilolyckan.

Och lite av "grejen" blir ju och se vad som finns på andra sidan av myntet. Okej, nu har vi sett Octavios historia , han körde ju den ena bilen, vem var Valeria som körde motsatta bilen?

Men Inarrito har naturligtvis mer och säga än och bara visa upp hans förädlade och komplicerade berättarkonst. Det är en film om människor som blir som sina hundar, och börja bemöta och behandla människor därefter. Men då talar jag om människans mörker, världens eländiga sidor. Hatet.

Octavio är ju snäll från början, men han triggas av sin idé och vill på något sätt ge "rivalen" , sin bror en läxa, en gång för alla. Octavio tycker sig vara kär i sin svägerska, men hon ser deras relation på ett helt annat sätt.....
Octavio börjar använda sin hund i tävlingar där hundarna slåss för pengar. Han "gör pengar" och samlar på hög, medel som ska åsamka Drömmen/Flykten bort från det torftiga, det begränsade och det fattiga livet....Men hans hund blir våldsammare och "skadad" av sporten han utövar, och börja döda när han inte behöver döda.
Octavio blir girig, en till match. En till tävling. Han ser inte NÄR han bör sluta. Efter uppgång kommer fall. Han blir bedragen, pressad på pengar som han inte har, indragen med gangstrar som hotar med vapen, och råkar ut för bilolyckan. Han överlever och blir besatt,  och "han är sjuk i sin dröm", som inte längre finns.

Modellen Valerias hund Richie är en söt sort som ramlar ner under golvet i parets fashionabla lägenhet. Nere i mörkret härskar råttor och Richie hörs och skriker, men kan inte ta sig upp. Det är förtvivlan, skräck, desperation och maktlöshet. Valeria sitter själv i rullstol efter bilolyckan, hon kan inte rör sig och det som har hänt går inte och "reparera". Hon vill så gärna få tillbaka sin älskade Richie.....


Den före detta gerillasoldaten märker sedermera efter bilolyckan att den hund han tagit hand om , är farlig och precis som han själv, en som dödar och dödar förr eller senare ihjäl sin egen familj. En som dödar , dräper också sig själv och sitt eget blod.
Hunden är han själv.
En skoningslösa mördare.....

Det här är Oscars-vinnaren Innaritu (Birdman) bästa film, känns mest originell och personlig och det har nog mycket med det latinamerikanska temperamentet som givetvis saknas i hans senare amerikanska produktioner. I Älskade hundar lyser flera referenser till Bibelns berättelser. Kain och Abel har vi nämnt och sedan läser jag in en del symbolik från de tio budorden ( t ex Du skall icke ha begär till din nästas hus samt Du skall inte ha begär till din nästas hustru...).
Storslagen film. Enormt tänkvärd berättelse. Se den , gärna en andra gång också!
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar