Sidor

fredag 6 januari 2017

Clint Eastwood var en okänd film-cowboy som lite ironiskt erbjöds 15 000 dollar för en roll i en film vid namn, För en handfull dollar (1964) av Sergio Leone.(Tusen klassiker, Nordström Norström, Nylin och Gustafsson, Norstedts, 2012)

Det blev den första delen i en trilogi med Mannen utan namn (Joe, heter han tydligen). Leones filmer gjorde inte bara "Clintan" till superstjärna , dessa var även banbrytande och stilbildande för hela western-genren. Det är anmärkningsvärt också, och notera att förnyelsen (som genren var i sådan behov ut av) av western-filmen, skedde, alltså, inte i Hollywood, utan i Italien (!).http://www.tcm.com/this-month/article/1085%7C0/A-Fistful-of-Dollars.html

Sergio Leone gjorde "spaghetti-westerns" och dessa genomsyrades inte minst av Ennio Morricones, okonventionella och numera klassiska filmmusik. Filmmusik beståendes av gitarrer, pistolskott, panflöjter, människoskrik m.m.
   En handfull dollar fick premiär i Sverige, 1966. Filmen var en nyinspelning på Akira Kurosawas Yojimbo - Livvakten (1961). Den Japanske filmaren ogillade starkt att Leone gjorde om hans film. Det slutade med att Kurosawa stämde italienaren och hans filmbolag på stora summor pengar. 
http://www.imdb.com/title/tt0058461/trivia?ref_=tt_trv_trv

För Clint Eastwood var inspelningen utmanade på flera plan. Han hade aldrig varit i Italien eller i Spanien förut. Regissören Leone kunde bara tala på italienska. Eastwood var missnöjd med filmens manus (i synnerhet, dialogen och replikerna) och ville ha till ändringar. Leone tyckte inte så. Det blev gräl dem emellan. Men till slut löste dem det hela med och minimera Eastwoods dialog i filmen , så mycket som det bara gick. http://www.tcm.com/this-month/article/1085%7C0/A-Fistful-of-Dollars.html
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar