Sidor

måndag 9 januari 2017

Golden Globe

 Talk show stjärnan Jimmy Fallon var galans värd i natt.

I natt korades vinnarna i Golden Globe galan i Hollywood, en indikation på hur det kommer gå på Oscarsgalan senare i vinter.
Stora vinnaren blev musikalen La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone med sammanlagt 7 statyetter. I TV-sektionen blev John Le Carré-mini-serien The Night Manager segraren med 3 gyllene priser.

Från La La Land 


Och snart bioaktuella Elle i regi av Paul Verhoeven  (Basic Instinct, Total Recall, Robocop m,m) blev belönad med pris för Bästa utländska film och bästa kvinnliga huvudroll i Drama-klassen. Isabelle Huppert briljerar i thriller där hennes affärskvinna blir våldtagen i hemmet och istället för att anmäla så beslutar hon sig för att hämnas på sitt sätt. Som vanligt med Verhoeven så är det en provokativ och ganska så obehaglig historia där Hupperts makabra förflutna har en stor del i det som sker.



Bästa film i Drama-kategorin blev Moonlight (sverigepremiär i februari) om en ung svart mans resa från barndom till vuxenliv i en hård och tuff miljö i en förort till Miami.
La La Land vann bästa film i musikal/ komedi-klassen och huvudrollsinnehavarna Gosling och Stone belönades med varsin statyett. La La Land har svensk biopremiär i slutet av januari.

Casey Affleck fick pris för bästa manliga huvudroll för sin makalösa insats i sorgedramat Manchester by the sea som nu går på bio. Väl värd priset!

Golden Globe belönar ju även insatser inom tv världen och där blev alltså miniserien The Night Manager vinnare i kategorin miniserie eller film gjord för TV. Pris till tre av skådisarna. Tom Hiddleston och Olivia Colman knep huvudrollspriserna medan Hugh Laurie fick för bästa biroll.



Bästa tv-drama blev, inte helt oväntat och absolut inte oförtjänt, brittiska storsatningen The Crown, där Claire Foy belönades med bästa kvinnliga huvudroll.
I komedi-klassen tv-serier så vann Atlanta och huvudrollspriset gick till Donald Glover i Atlanta, Glover mest känd för tv-serien Community.



Om ni vill se och läsa om alla nominerade och alla vinnare så rekommenderar vi www.imdb.com

Gs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar