Sidor

söndag 8 januari 2017

Silverstone i sitt esse i briljant Heckerling-komedi


Cher (Alicia Silverstone) är en av skolans populäraste tjejer. Hon säger sig ha "pejl" på vilka man ska hänga med och vilka man ska undvika. Hon är självsäker och vet om sitt värde. Hon riskerar och få C i  slutbetyg i argumentationskursen. Något avgörande måste till.
´
Samtidigt flyttar styvbrorsan Josh (Paul  Rudd) tillbaka in i lyxvillan. Ett läshuvud som klär sig "roligt" , om vi ska tro Chers egna ord. Nya killen i klassen, Christian (Justin Walker) tar henne med storm. Men den heta romansen uteblir.
Och Cher blir  alltmer angelägen och förhindra att kompisen Tai (Brittany Murphy) vinner styvbrodern Joshs hjärta... Hon missar uppkörningen och bryter ihop.... Hon har ingen pejl längre.....


Begåvade Amy Heckerlings (Titta han snackar) Clueless (1995) är en slags fristående uppföljare till hennes genombrottsfilm Häftigt drag i plugget  (1982). Medan hennes 80-tals film var frispråkig och inte minst utmanade i synen och bilden av sex så är hennes 90-tals tappning - mindre sexuell upprorisk och mer ironisk.

Clueless förlitar sig dock inte bara på ironin. Filmen är betydligt mer finessrik än så , smart, här finns självdistans så det räcker och man skrattar högt flera gånger. Dialogen är en klass i sig och når komiska fullträffar, gång på gång. Alicia Silverstone är i sitt esse och hon bär upp den här filmen likt Macaulay Culkin gör i Ensam hemma (1990) eller Audrey Hepburn gör i Frukost hos Tiffanys. Det är lite av en mans eller en kvinnas show, kan man säga. Fullkomligt briljant.

Hennes karaktär Cher är en bortskämd rikemansdotter, alltför klåfingrig på mobilen och gillar och shoppa loss. Hon är både småcynisk och helcharmig. Pappas flicka. Lärarens kanske mest artigaste elev och så vidare....Scenen med pappan (underbar spelad av Dan Hedaya från Blood simple) i slutet av filmen får även den iskalle och smälta , litegrann...Cher må vara grym och självisk, men hon saknar inte samvetskval.... Och hon är kanske den karaktär på film som bär mest självinsikt av dem alla....

Jag älskar den här filmen mycket på grund av den här tiden. Jag älskar den här filmen som andra älskar Häftigt drag i plugget. Clueless beskriver ju åren då jag växte upp. Den är förrädisk på många sätt. Den ger sken om att man hade så kul  under dessa åren. Och att krigen skedde bara på teve. Ungdomarna här är dumma på ungdomarnas vis.
De säger "whatever" och "daah" och himlar med ögonen. Kör bil utan körkort. Har ständigt nya baktankar och förhåller sig till high schools oskrivna sociala regler. Det gäller och inte hamna bland töntarna. Det gäller att inte gå ner sig.
Häng inte med flummarna på kullen!
På lektionen har de inte tid och lyssna på vad läraren har och säga. De har fullt upp med och komma underfund med vad de lade kassetten med Cranberries , någonstans. Och på rasten fastnar alla blickar på henne....drömtjejen...
TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar