Sidor

fredag 1 augusti 2014

Analoga filmens dödskamp.


Mårten Blomkvist skriver i dagens DN (20140801) om hur den digitala filmen nästan helt och hållet har besegrat den analoga filmen. Och om hur många stora regissörer, som Tarantino, Christopher Nolan och JJ Abrams bland andra, upprörts över detta och gått ut som i protest mot detta och kämpar för att få behålla den analoga filmen. Även en del filmbolag har nu gått med på att en viss del av produktionen ska göras analogt. 
Men, konstaterar Blomkvist, i det långa loppet är den digitala filmen har för att stanna och det är precis som med DVD och Blu-ray, där det sistnämnda kommer att bli den ledande plattformen för köpfilm. 

Gläds ändå åt att just Abrams som nu är mitt uppe i arbetet med den sjunde Star Wars-filmen som ska ha premiär 2015, spelar in filmen analogt. Visste inte det, men utgår ju från att i varje fall alla storfilmer görs digitalt numera. Men så läser jag att den senaste Spider-man-filmen spelades in analogt av Sony efter att de konstaterat att det skulle bli billigare.

Man får väl njuta så mycket det går, som gammal filmremsa-fantast, av att vissa filmer fortfarande kommer att ha den där lite mer hantverksmässiga känslan, att veta att allting inte är gjort mot en grön skärm.

Star Wars Episod VII med svensk premiär 18 december 2015 känns plötsligt om möjligt ännu mer hype än tidigare!

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar