Sidor

tisdag 12 augusti 2014


I slutet av 60-talet efter att Paul Newman gjort bil race filmen Winning - segraren (1969) läser han William Goldmans manus till western Butch Cassidy and sundance kid (1969). Newman älskar manusskriptet. (s.230 Paul Newman - A life, Shawn Levy, Three rivers press, New York, 2009) Han ville först spela Sundance kid, den yngre och sexigare karaktären. Goldman hade länge tänkt Jack Lemmon spela den äldre, drömmaren, taktikern och gängledaren Butch. Men han var inte längre aktuell för rollen.
Regissören George Roy Hill övertalar Newman att han passar mer för rollen som Butch. Warren Beatty hör om filmen och vill ha en av rollerna. Han försöker få Newmans roll och föreslår Marlon Brando i rollen som Sundance kid. Men ingen är intresserad av att jobba med Brando och därmed släpper man också intresset för Warren Beatty.

Sedan kommer Steve McQueen upp på tapeten. Han är stjärna och det finns en rivalitet mellan honom och Newman. Affärsmannen McQueen blir avundsjuk på den mer etablerade aktören. Han gillar Goldmans manus men hänger upp sig på Newmans högre lön. McQueen vill ha den lönen , den högsta av alla. Man försöker hålla kvar honom i projektet genom att locka med att olika annonser för filmen med lika mycket utrymme för båda namnen. Men det nappar inte McQueen på. (s.231-232)


Newmans hustru Joanne Woodwart föreslår Robert Redford, en 32-årig stilig alldaglig typ. Han har verkat i branschen i över ett decennium utan något större genombrott. Provspelat för Mandomsprovet (1967) och tackat nej till Vem är rädd för Virginia Woolf? (1966)

Redford och Newman möts över en lunch och de pratar mestadels om bilsport , ingen av dem är särskilt intresserad av att tala om film. De har flera saker gemensamt. De föraktar den tillrättalagda Hollywoodindustrin och där ofta konsten får offras. De båda gillar skidsport.


Under repetitionerna märks deras olika skådespelarstilar. "Redford blir aldrig intellektuell", minns regissören George Roy Hill. "Newman kan prata till döds om en scen", fortsätter han. (s.232-233)
De spelar in flera scener i  Mexico, där dricker de, spelar pingis och har det roligt tillsammans.


I Los Angeles imponerar Newman på alla i filmteamet när han gör cykel trick i den romantiska scenen mellan honom och Katharine Ross. Scenen fanns inte med från början utan tillkommer i sista sekunden av Hill för att få till ett romantisk triangel drama mellan karaktärerna (s.234).

Filmen blir inte bara en kassasuccé , den får även inte mindre än sju Oscars-nominieringar:  och vinner fyra: Bästa manus, Bästa sång, Bästa ledmotiv, och Bästa foto (s.236). TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar