Sidor

tisdag 12 augusti 2014

Robin Williams


Vi på Allvarligt talat-redaktionen är alldeles förtvivlade över skådespelaren Robin Williams plötsliga bortgång. Den briljante komikern och skådisen blev bara 63 år gammal. Ikväll (12/8) kom också det väntade beskedet, att Williams tog sitt eget liv. Varför är väl inte helt klart, men att han mått dåligt en längre tid och varit tyngd av alkohol-och drogmissbruk under större delen av sitt yrkesverksamma liv är inte en hemlighet.

Ok, många av filmerna han gjorde var inte av högsta kvalite och många var väldigt sentimentala och tillrättalagda, men ingen kan ju ta ifrån honom hans birolls-Oscar för Will Hunting (1995) eller hans one-man-show i filmen Good morning, Vietnam (1987). Inte heller hans insats i Terry Gilliams The Fisher King (1991) eller Döda poeters sällskap som antagligen blev hans största filmsuccé efter Mrs Doubtfire där han klädde ut sig till kvinna.  Andra favoriter hos oss är En ryss i New York (1984) och thrillern One hour photo (2002).
Jag minns också med värme familjefilmer som Jumanji (1995), Hook (1991) och båda En natt på museet (-06 & -09, en tredje film kommer till julen där han repriserar sin roll som George Washington). Hans röstinsats i Disneys Aladdin (1992) som gav honom en Golden Globe höjdes till skyarna och visade verkligen prov på hur en film förlorar på att dubbas.


Men frågan är om han ändå inte mest kommer minnas som utomjordingen Mork i tv-succén Mork & Mindy som sändes åren 78-82 och blev en gigantisk framgång över hela världen, inte minst i Sverige.

Personligen tyckte jag Williams var allra bäst som ståupp-komiker och har skrattat mig fördärvad många gånger åt hans vilda och ohämmade scennärvaro. Hans framträdanden hos talk-show legenden David Letterman hade redan innan hans död blivit små klassiker och anses utgöra de absoluta höjdpunkterna i den enorma parad av uppträdanden som passerat genom det tv-programmet.

Robin Williams hos Letterman för en 6 år sedan.

"När han gick i spinn var han i kontakt med högre väsen" Citatet kommer från Robert Gustafsson när han fick beskedet om Williams död. Och det tycker jag verkligen stämmer. Leta upp något klipp från Letterman med Williams och bara njut! Och försök hålla dig för skratt...

Nano, nano, Robin Williams!
Världen har just blivit lite gråare.
Vi kommer aldrig glömma dig.

GS.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar