Sidor

söndag 10 augusti 2014


I Shawn Levy ambitiösa, noggranna, detaljstyrda och hyllade biografi om Paul Newman - A life (Three river press, 2009) tänder det till ordentligt i 18:e kapitlet. Det är 70-tal. Newmans motivation för filmskådespeleriet har börjat minska. Han är mer inne på racing och motorsport. Han väljer att filma när det inte är motorsäsong.


Hans enda son Scott blir familjens svarta får. Olycklig bär han faderns arv tungt över axlarna. Redan under skolåren möts han av problem. Han dricker och är inne på droger. Men vid vuxen ålder blir han intresserad av fallskärmshopp. Fadern får förhoppningar om att hjälpa sonen och få in honom i branschen som stuntman.

Scott vägrar ta emot hjälp och pengar från sin far. Han vill klara sig själv.

Newmans kompis Robert Redford fixar ett stuntjobb till honom. Det slutar i en liten film-roll. I samband med detta utbryter en smärre skandal. Scott super och på fyllan har han sönder en buss. Det blir skriverier och sonen döms och blir betalningsskyldig.
Paul Newman gör nu något radikalt.


Han tar en filmroll (1974 års Skyskrapan brinner) enbart för pengarna, och då i syfte för att klara det ekonomiska gebiten med sonen.

Under filminspelningen får Steve McQueen göra några scener med Scott Newman som har en liten roll som brandman. McQueen hade ett märkligt förhållande med Paul Newman sedan tidigare. McQueen sades ha hoppat av Butch cassidy and sundance kid på grund av rivalitet med Newman i fråga om löneanspråk och vem som skulle stå först i för och eftertexterna.

Inför Skyskrapan brinner hade McQueen sett till att han skulle tjäna mer pengar än Newman och att de skulle ha lika mycket dialog. Men att han skulle få hjälpa rivalens son, hade han aldrig skänkt en tanke på....TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar