Sidor

söndag 31 augusti 2014

Lucy - den första människan... och den smartaste

LUCY (2014)
Action/ Sci-fi
Manus & Regi: Luc Besson
Roller: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Analeigh Tipton m fl.
Från 15 år
Längd: 89 min
Betyg: AT AT AT AT



1974 hittades ett över 3 miljoner år gammalt skelett som numera anses vara den första förfadern till dagens människa. Lucy blev hon kallad.
Luc Bessons nya film, hans bästa på typ 20 år, börjar med en scen där Lucy står vid ett vattendrag i tidernas begynnelse.


Inte Scarlett Johansson... även om hon också heter Lucy...

Nästa scen slungas vi in i nutiden. Taiwan. Lucy (Scarlett) blir övertalad av pojkvännen att leverera en mystisk portfölj till en viss mr Jang på ett hotell. Det slutar inte bra och Lucy blir tillsammans med några andra olyckliga satar ofrivilliga kurirer av en ny superdrog. Men något går fel med drogen som Lucy fått inopererad i magen och den hamnar i hennes blod.

Lucy är en action/sci-fi som driver en ganska så fånig idé, men som tack vare Bessons öga för det visuella och det skruvade och originella, blir 90 minuter av explosiv och underhållande action-godis.


gullig, oskyldig...


Kopplingen till den första människan Lucy och Scarlett's Lucy i filmen är en lek med tanken på människans utveckling, att testa och se vad som skulle kunna hända om människans hjärna pressades till högra kapacitet än vad den utför idag, vilket enligt filmen är enbart 10%. Nu stämmer ju inte det riktigt, det var länge sen man pratade om den siffran, nu är procenten högre, men det är oviktigt egentligen.


här...inte längre så mycket...


På ett sätt är Lucy en superhjältefilm och kritik har höjts mot att spänningen går förlorad i och med att Scarletts karaktär blir mer och mer osårbar ju högre procent hjärnan bygger upp. Och visst har filmen en del skönhetsfläckar som ofta kan vara typiskt för Besson (han sträcker ibland trovärdigheten lite väl långt och skratten ligger vid några scener närmare än, som jag antar är tanken, wow-effekten) men jag gillar fantasin, ambitionen att försöka sig på något originellt, den typiska franska skruvade humorn och inte minst Bessons fingertoppskänsla för biffiga actionscener. Många sådana finns här och visst tänker man ofta på Bessons tidigare mästerverk som Nikita och Leon.

Morgan Freeman är ju alltid solid, men hur många gånger har han inte spelat den här älskvärde, gode, lite grubblande professors-typen som med sin trygga röst berättar och skapar trygghet?


Scarlett visar gång på gång vilken mångfacetterad skådis hon är. Filmen får direkt en tyngd och auktoritet på grund av henne som nog inte skulle funnits annars. Och vilken annan superstjärne-skådis kan från ett år till ett annat vara superhjälten Black Widow i The Avengers för att sen agera utomjording och åka runt i Skottland och ragga upp unga män för att mata... ja, vadå egentligen? i märkliga, men sevärda Under the skin (2013). Och sen vara rösten, enbart rösten som Joaquin Phoenix förälskar sig i Spike Jonze's Her?.


Vad är det här för skumma gardiner?

Lucy må vara ganska fånig, men jag ser hellre än fånig, men extremt underhållande, våldsam, blodig och skickligt utförd action-rulle med en kittlande story som går i mål på knappt 90 minuter än mycket annat på repertoaren idag.
Och Luc Besson som inte gjort något av värde sedan Leon (1994) är tillbaka med besked och visar att han fortfarande kan leverera.

GS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar