Sidor

lördag 30 augusti 2014

Scotts revansch i Hjärtat


Det är så oväntat och därav min stora förtjusning. Det är Görans förtjänst. Vi talade härom veckan om regissören Tony Scott (som dessvärre lämnade oss alldeles för tidigt, året 2012, 68 år gammal) undersköna filmestetik. Göran frågade mig om Scotts thriller, Revenge (1990) med Kevin Costner.

Minns den filmen som ganska seg och småtråkig b-action. Men när jag ser om den nu först i vuxen ålder, så där 24 år senare, måste jag ändra ståndpunkt. Med risk att skriva om hela filmen, så börjar den lustigt nog som Scotts stora succé Top Gun (1986). Det är i flygmiljö och flygactionscener, Flygvapnets-piloten Cochran (Costner) gör sitt sista "pass på jobbet". Hans kollega mår dåligt och ber honom genast sluta med "flygkonsterna". Jag älskar det här. Det är som om jag får se hur Top Gun skulle kunna ha se ut med Costner i huvudrollen istället för Tom Cruise.

  Cochran firas av kompisarna. Han lämnar högkvarteret i Stilla havet och beger sig tämligen omgående till Mexico för att hälsa på en äldre vän , Mendez (Anthony Quinn). Hans vän är mäktig och har kontakter i det kriminella och det politiska toppskiktet.

Vännerna spelar tennis med en av hans värdefulla kontakter. Mendez tycker inte matchen är så viktig, när motståndarna säger att Cochrans serve är ute. Cochran däremot tar matchen på blodigt allvar. Han beskyller herrarna på andra sidan nätet för fusk. Och han lyckas övertyga sin partner, att nu avslutar vi matchen....
Tennis på film är också något jag älskar. Sporten borde förekomma oftare på film, Woody Allen har redan fattat det (Matchpoint) , så även Nothing Hill-producenten Tim Bevan (Wimbledon).

Det skrattas, och det skålas. Det sluts upp i pråliga middagar med diverse lyx. Tystlåtne Cochran förälskar sig i sin äldre väns hustru, Maria (Madeline Stowe). När Mendez blir varse om deras passion, tycks det bara finnas en sak att göra...


Det unga paret misshandlas svårt. Cochran slängs ut i öknen , bara gamarna kan se honom. Han ligger där som en grönsak, svetten rinner, blodet översköljer hans blick. Han har fått ärr för livet, om han överlever vill säga. Från en klippa tuggar en mexikan tobak och ser amerikanen ligga medvetslös. Skall han hjälpa honom?

Mendez underhuggare placerar Maria på bordell. Övergreppen hänger i luften... Hon är rejält knivskuren i ena kinden. Skadad av misshandeln. Svag och närmast försvarslös....tror vi...

 

Det verkar inte spela någon roll, vare sig vi är i Beverly Hills eller i Mexico, i Tony Scotts filmer och världar ser himlen alltid likadan ut. Himlens rosa skyn har blivit lite av hans adelsmärke. Vansinnigt snyggt! Likaså hur han låter Anthony Quinns solglasögon utgöra arena för händelseutvecklingen...

http://wwwimdb.com läser jag flera intressanta fakta kring filmen. Kevin Costner ville först regissera filmen, men producenten Ray Stark ansåg honom inte mogen för uppdraget. Jack Nicholson var länge tilltänkt att spela Anthony Quinns roll. Don Johnson ryktades redan under Miami Vice-åren vara involverad i projektet. Walter Hill ingick ett tag i planerna att regissera filmen och önskade ha med Jeff Bridges. Han var dock inte intresserad. Filmen bygger på Jim Harrisons roman som publicerades i slutet av 70-talet i ett magasin. Flera regissörer såg det som prestige att få göra filmen, John Huston, Jonathan Demme och Sydney Pollack lär alla varit högst delaktiga i "striden".
Costner tillsammans med Miguel Ferrer och John Leguizamo

Revenge är en sorts modern western (Costner går till och med runt i vissa scener i boots och honky tonk skjorta) där hämndtemat är centralt för filmen.

Det är kanske Tony Scotts mest avvikande film i karriären, för det är i grunden en besynnerlig kärlekshistoria med förfärliga konsekvenser. Det är gåtfullt, mystiskt, mörkt och dystopiskt. Fuck Happy Ending!

Skådespelarna ger nerv till filmen och även birollerna går inte att tvivla över, Miguel Ferrer (Twin Peaks) och bortglömda Sally Kirkland. ´Till sist, den kanske mest omtalade scenen i Scotts senare film, True Romance (1993), ni vet, scenen där misshandlade Patricia Arquette avrättar sin torterare i form av James Gandolfini , föds redan här. TA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar