Sidor

onsdag 20 juli 2016

Drama runt simbassängen


Helena Lindblad i DN gav den en femma vid biopremiären i februari, nu har den släppts på DVD och VOD (Video on demand) och är väl värd att kollas in! A Bigger Splash i regi av Luca Guadagnino, italienske regissören som slog igenom 2009 med Kärlek på italienska (och som här gör sin första engelskspråkiga film på 16 år), är en mustig och underhållande remake av den franska, mindre klassikern Bassängen (La Piscine, 1969) med Alain Delon och Romy Schneider och Jane Birkin, den tidens absolut hetaste skådisar i ett lika hett triangeldrama som då utspelades på franska rivieran.

Romy Schneider och Alain Delon i originalet från -69.

I remaken är det en liten ö utanför Sicilien som är skådeplatsen för ett drama där rockstjärnan Marianne (Tilda Swinton) dragit sig tillbaka för att vila sin röst efter en operation tillsammans med pojkvännen Paul (Matthias Schoenaerts). Men idyllen spricker när de får oväntat besök av den bullrige och levnadsglade skivproducenten och tillika Mariannes ex, Harry (Ralph Fiennes) och hans truliga dotter Penelope (Dakota Johnson).


Ett mycket sevärt men ganska så mörkt och jobbigt drama med fantastiska skådisar, inte minst Swinton och Fiennes är lysande! Fotot och regin är oklanderligt och den härliga miljön bidrar till att man sitter som klistrad genom detta ödesmättade drama som bland annat berikas med en underbar dansscen av Fiennes till Rolling Stones Emotional Rescue.



GS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar