Sidor

tisdag 12 juli 2016

"För ett bättre Amerika!"

BIO
THE PURGE - ELECTION YEAR (2016)
Action, skräck, sci-fi.
Premiär 6 juli (Sverige)
Från 15 år
Manus & regi: James DeMonaco
Roller: Frank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson m fl.

Betyg: AT AT AT AT




I den första Purge-filmen från 2013 hölls Ethan Hawke och Lena Headey (Game of Thrones) som gisslan under den första Purge-natten. Det var mer en hem-invasions-thriller och en ok sådan, men först i film nr 2, The Purge Anarchy (2014) funkade premissen bättre när kampen för överlevnad flyttade ut på gatorna under de 12 timmar som den statligt bestämda Purge-natten pågår och då allt är tillåtet, även mord.



Och att DeMonaco (som även regisserade Purge Anarchy) skrev manus till remaken av John Carpenter's Assault on Precinct 13 underströk det man känner ännu starkare i tredje filmen, att stil och känsla ekar av klassisk Carpenter. Och inte minst i den politiska tonen, precis som Carpenter visade framförallt i "They Live" (1988) så genomsyras DeMonacos Purge-filmer av en ganska tydlig Vänster-politik. Tydligen så lades "Election Year" till då filmens tema och budskap passade in väldigt bra i den kommande valkampanjen i USA. Och kritiker har både rasat ("Anti-USA-film!") och målat upp bilden av huvudkaraktärernas kamp mot varandra som Hillary Clinton vs Donald Trump.



När filmen börjar har Leo (Grillo) blivit livvakt åt senator Charlie Roan (Mitchell), i "Anarchy" var han en polis vars son blivit mördad under en Purge-natt och begav sig ut under en natt av "rening" för att försöka hitta mördaren.
Senatorn, som försöker bli president, vill avskaffa Purge-natten och skaffar sig förstås en massa mäktiga fiender som ser den natten som ett billigt sätt att göra sig av med oönskade element, som kriminella, fattiga och utstötta.
Senatorn och Leo tvingas ut i natten med mördare efter sig och stöter på en annan grupp som de samarbetar med för att klara sig genom den långa våldsnatten.



The Purge Election Year är den bästa filmen i serien, den är ruggigt snygg, spännande och våldsam utan att vara spekulativ. Musiken, som också den påminner om Carpenter med sitt elektroniska, hårda suggestiva sound (lite mer hårdrockigt dock), skapar med det oerhört snygga kameraarbetet en ruffig, gammal hederlig action-skräck-feeling som inte ligger långt efter atmosfären i John Carpenters Flykten från New York (den här Purge uspelas i Washington, i hjärtat av demokratins vagga...).


Nån kritiker skrev att Purge Anarchy var sommarens "guilty pleasure" dvs något man nästan skäms för att njuta av. Det stämmer verkligen med de två senaste Purge-filmerna och särskilt med trean, Election Year.
Det är mörkt, det är våldsamt, det är läskigt, det är hemskt, men det är också oerhört läckert, underhållande och spännande. Och, som sagt, inte helt orimligt med tanke på dagens politiska klimat i USA.


The Purge Election Year är sommarens action. En mix av Flykten från New York, Attack mot Polisstation 13, A Clockwork Orange, The Warriors och så lite Hunger Games som topping.
Inga dåliga referenser och det funkar dessutom utan att det blir rörigt eller pajigt. Tvärtom blir det skrämmande bra och brännhett.

Måtte inte Trump vinna valet i höst! Då behövs ingen Purge-film nästa år, då räcker det med verklighetens USA...

GS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar