Sidor

onsdag 3 februari 2010

Cameron vs Bigelow på Oscars

Nomineringarna är klara till årets Oscars-gala och på ena sidan har vi James Cameron och på den andra hans ex-fru Kathryn Bigelow, som med sin comeback- krigsfilm The Hurt Locker fått 8 nomineringar bland annat för bästa film och regi.
Avatar, som nu spelat in mer pengar än den tidigare rekordhållaren Titanic (också den regisserad av Cameron), är ju redan historisk på många sätt och kan göra storslam på galan med sina 9 nomineringar men konkurrensen detta år är kanske tuffare än på länge då hela 10 (!) filmer gör upp om kategorin Bästa Film. Det har inte hänt sedan 1943 då Casablanca vann.

De som tävlar om bästa film är följande: Avatar, The hurt locker, The blind side, District 9, An education, Inglourious basterds, Precious: Based on the novel Push by Sapphire, A serious man, Up & Up in the air.

Bästa regi har 5 visionärer med på startlinjen: James Cameron, Kathryn Bigelow, Jason Reitman, Lee Daniels & Quentin Tarantino och filmerna i ordning är alltså Avatar, Hurt locker, Up in the air, Precious & Inglourious basterds och det är de rullarna som också ligger därframme med flest nomineringar och som det pratas om mest.

Spontant känns det som att Avatar och Hurt locker är hetast och dess regissörer, men jag får återkomma om mina spekulationer lite senare. Har sett båda filmerna och gillade dem stenhårt på olika sätt, att Bigelow i helgen något oväntat kammade hem de amerikanska regissörernas egna pris för bästa regi (Directors Guild of America) talar ju en del för den stiliga 59- åriga Bigelow som gjort många tunga actionfilmer som t ex Point break och Near dark.

Bland de nominerade för bästa manliga huvudroll känns det som att det handlar om 3 stycken, Jeff Bridges som countrystjärna i Crazy heart (han vann en Golden Globe i år för den rollen), George Clooney i Up in the air (kanske dags för honom nu) och Colin Firth i A single man som enligt rapporter är hans bästa rollinsats till dags dato.

Bland kvinnorna verkar Sandra Bullock vara något av favorit med sin Golden Globe vinnare The blind side och det pratas ju mycket om Gabourey Sidibe i Precious. Meryl Streep är ju tydligen kanon som vanligt i Julie & Julia men har hamnat något i skymundan ändå av de ovan nämnda.

Det enda som känns säkert, eller borde vara det i alla fall, är priset för bästa manliga biroll. Om inte det går till Christoph Waltz i Tarantinos krigsfilm så blir jag nog så upprörd att jag kommer slänga ut min relativt nya platt-tv genom fönstret.

Oscarsgalan går av stapeln den 7:e mars.

Jag återkommer om mina tips hur det kommer gå inom kort!

Göran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar