Sidor

lördag 27 februari 2010

Tim Burton och hans olika underland

Det var väl länge sen nån film var så emotsedd som Tim Burtons nya Alice i Underlandet som får världspremiär nu på onsdag. Jag ska se den då, i 3-D och är rejält taggad, inte minst för att Burton, av alla regissörer i världen, verkligen borde vara rätt man att göra den ultimata filmatiseringen av den klassiska men minst sagt skruvade romanen av Lewis Carroll från 1865.



Burton, likt Woody Allen, har en grymt hög lägstanivå och det är egentligen bara två rullar i hans cv som är mindre lyckade men ändå bättre än mycket annat, nämligen remaken på Apornas Planet (2001) och Big Fish (2003).

Här är Burtons topp 5 enligt mig i alla fall:

1. Edward Scissorhands (1990)
Bland det vackraste, mest romantiska och underbart skruvade som gjorts. Och med en underskön Winona Ryder. En riktig favorit.



2. Beetlejuice (1988)
Återigen Ryder som tonårsgothdrottning i en dödsskön, fantastiskt fantasifull och rolig rulle där Michael Keaton förmodligen gör sitt livs roll, han är helt outstanding. Stolpe in hela vägen. "I've seen the Exorcist about a hundred and sixty-seven times. And it keeps getting funnier every single I see it..."



3. Batman Returns (1992)
Vid sidan av Dark Knight den klart bästa Batman filmen men egentligen bättre än Christopher Nolans rulle då Burtons är mer trogen serieförlagan med sin gotiska stil och den känns så typisk Burtonsk i tonen och har många odödliga karaktärer och rolltolkningar. Danny De Vitos Pingvinen, Chris Walkens skurkaktiga borgmästare och inte minst Michelle Pfeiffers förvandling till Catwoman.



4. Mars Attacks! (1996)
Imponerande rollbesättning i en helt vild komedi där det känns som om Burton haft rejält kul och verkligen släppt alla hämningar. Jag är mycket förtjust i den här galna och sjuka rullen.



5. Kalle och Chokladfabriken (2005)
Johnny Depps Michael Jackson- liknande Willy Wonka figur är mycket underhållande och skruvat rolig och Burton firar här triumfer i fantasi, färger och förmågan att fånga både unga som gamla med egensinning tolkning av klassisk barnbok av Roald Dahl.



Notera att jag inte tagit med Tim Burton's The Nightmare Before Christmas som skulle platsat på listan OM han hade varit regissör men det är han inte som många tror utan "endast" producent och manusförfattare.

Vilka är dina Tim Burton favvisar?

/Göran

3 kommentarer:

  1. Jag tycker första Batman (-89) blir bättre med åren. Det är väl politiskt inkorrekt och tycka det. Det är också hisnande hur snabbt man har glömt, att filmen floppade med tanke på filmbolagets jättesatsning på PR. Cirka ett halv år före premiären, lanserades i allehanda produkter(läsk, kläder osv)som bar Batmans namn. Och bara en sån sak att Prince gör filmmusik... Hur står sig Ed Wood bland Burtons produktioner? Sleepy hollow är sevärd , men inget av det bättre. Edward Schissorhands är precis som din lista antyder, hans "stora stund på jorden"...

    SvaraRadera
  2. Big Fish är ju faktiskt en av de bästa filmerna Tim Burtom har gjort och att du inte tycker om den visar bara på att du borde se den en gång till. Och en gång till. Och efter det, om du fortfarande inte förstått det magiska med den, se den en gång till.

    SvaraRadera
  3. Definitivt Batman returns - finns knappt något mer stämningsfyllt att se. Fantastisk! Och den där lilla otäcka och gapiga Danny de Vito är makalös!
    Jag gillade Alice i 3D jättemycket, men det var ju Johnnys film, och det roligaste av allt är att han ser ut som Madonna - rakt igenom!
    Tycker jag.
    (Jo, jag gillar oxå Edward S. såklart.)

    SvaraRadera