Sidor

torsdag 4 februari 2010

Hoffman i England


Ser på Straw dogs på svt och minns att jag sett den tidigare men mycket är glömt och det är en ganska obehaglig rulle där våldet hela tiden ligger och lurar, det är som om en bomb väntar på att brisera hela filmen igenom. Sam Peckinpah som regisserat var ju känd för sina våldsamma, osminkade filmer, den mest kända är väl Det vilda gänget från 1969, en skitig western med en berömd, oerhört blodig och utdragen final. Mycket handlade om våld i slow-motion med Peckinpah och jag är inte helt säker förstås men amerikanen Peckinpah (1925-1984) kan ha varit om inte först så i varje fall en av pionjärerna inom det området.

En av de mest kända och bästa som förde vidare det arvet är väl Walter Hill, mannen bakom rullar som Warriors, 48 timmar, svampträsk-actionrullen Southern Comfort och western-filmen De laglösa som verkligen frossade i våld och blod i slow-motion.

Sam Peckinpah

Straw dogs är från -71 och har en ung Dustin Hoffman i huvudrollen, en amerikan på den engelska landsbygden, och det jag märker när jag kollar på rullen är hur bra Hoffman är. Som han ofta var den här perioden, sent 60-tal (Mandomsprovet) och fram en bit in på 80-talet med filmer som Tootsie & Rain man.

Dustin Hoffman är defenitivt en av de bästa skådisarna som funnits, spelar ingen roll att han inte gjort nåt bra på länge, hans cv är tillräckligt imponerande för att rendera honom en plats på listan över de bästa manliga skådisarna.

GS.

1 kommentar:

  1. Hoffman är fenomenal!
    Undrar hur britterna uppfattade filmen Straw dogs när den kom 71?

    SvaraRadera