Sidor

lördag 20 februari 2010

Livets skola

Bioaktuella An Education är skriven av Nick "High Fidelity" Hornby och regisserad av danska Lone Sherfig (Italienska för nybörjare) och det är en synnerligen charmig och förtjusande film. Ska väl sägas direkt, det är inget mästerverk i min bok, men samtidigt gillade jag filmen otroligt mycket och blev imponerad av alla sköna 60-tals doftande miljöer, både inomhus och utomhus (Paris, London, Oxford) och kläderna och stämningen. I dessa Mad Men- tider funkar filmen extra bra och man kan faktiskt inte få nog av den perioden, i skarven mellan 50- och 60-talet.

Och Carey Mulligan som lirar huvudrollen, den 16-åriga Jenny med läshuvud och som siktar på Oxford, är faktiskt så bra som alla säger, hon är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll i den kommande Oscarsgalan, är på riktigt född 1985 men man köper helt klart att hon ska vara 16. Speciellt i scenerna från Paris är hon väldigt Audrey Hepburn- aktig och man blir överlag mycket förtjust i henne.


En annan i rullen som man börjar gilla mer och mer är Peter Sarsgaard, han var senast med i skräckrullen Orphan som tog grejen med onda barn och gjorde en lite ny twist på det och gjorde det riktigt bra. Sarsgaard är, som min kollega Thomas sa, något av en Ewan McGregor kopia som väljer sina roller noga (också, enligt min mening, något mer sorgsen och romantisk än McGregor). Dead Man Walking, Boys don't cry, Kathryn Bigelow's K-19: The Widowmaker, Garden State, Kinsey, Skeleton Key (mot Gena Rowlands och Kate Hudson) och Jodie Foster- rullen Flightplan är några av de rullar karln har på sin cv.


Vill också nämna utmärkta Rosamond Pike som 2002 var Bondbrud i Die Another Day. Spelade MI6- agenten Miranda Frost och gjorde det med bravur, hon var även med i 2005 års Jane Austen- filmatisering av Stolthet och Fördom med Keira Knightley och där även Carey Mulligan (ja, hon från An Education) hade en mindre roll.


En tonårstjej som får en lektion i livets goda av en äldre förförare och det är bitterljuvt, vackert, sorgligt och roligt och illusionen av 60-tal är imponerande och total. Och den är ju egentligen nästan viktigast, just känslan att man tror på vad man ser och det lyckas An Education med.
Ska väl nämnas att An Education förutom Mulligan för bästa huvudroll även är nominerad för bästa film och bästa manus som Hornby skrivit baserat på journalisten Lynn Barbers egna upplevelser.
GS.

2 kommentarer:

  1. Vad tror du om An eduactions chanser till att knipa en Oscar för Bästa film?/IAN HART

    SvaraRadera
  2. Tror chanserna är små faktiskt. Dock kan Mulligan kanske skrälla och ro hem huvudrolls-Oscarn fast jag skulle nog inte betta på det...

    SvaraRadera